Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Kokos

Far, jag kan inte få upp min kokosnöt…

Povel har nog bidragit till att göra kokosnöten känd för oss. Dessutom har väl många gjort chokladbollar rullade i kokos, eller ätit ljuvligt saftiga kokostoppar. Numera har kokosmjölk dessutom blivit en välkänd ingrediens i våra kök genom det thailändska kökets popularitet hos oss. Den klara saft som finns i kokosnöten är faktiskt inte kokosmjölk. Saften används som läskande drink. Det vita näringsrika torkade köttet kallas kopra och är en av världens viktigaste råvaror för framställning av fett. Fettet som pressas ur köttet ger kokosolja som används till tvål, margarin, ljus och kokosfett  (som vi t.ex. använder till julens ischoklad). Kokosmjölk får man genom att blanda det rivna eller krossade vita köttet med vatten och pressa ur den feta vätskan. När mindre mängd vatten används kallas det kokosgrädde, cream of coconut – med större vattenmängd blir det kokosmjölk. Det som säljs som lätt kokosmjölk är sannolikt bara kokosmjölk med ännu större mängd vatten, och inget att rekommendera. Köp i stället kokosmjölken och späd den lite mer om du vill ha mindre mängd fett. Men senare rön har givit vid handen att fettet i kokosnöten faktiskt är nyttigare för kroppen än man tidigare trodde. En kokosnöt väger ofta 2-3 kg, och i jultid kan det vara kul att köpa hem en hel nöt och ha på fruktfatet. Spännande för barnen att få vara med och öppna nöten och smaka på det lite kärva fruktköttet som de oftast brukar tycka är riktigt gott att gå och knapra på. Hyvla fruktköttet över mat eller efterrätter, till exempel över en härlig fruktsallad på vinterns frukter.Riven kokos som man hittar i affärerna är oftast ganska torr och tråkig. Ibland hittar man saftigare i asiatiska affärer. Numera har Konsum börjat sälja ekologisk riven kokos som jag varmt kan rekommendera.Kokosmjölken på burk kan ofta ha delat sig i en fastare del och en med vattnigare vätska. Detta är helt normalt. Du kan ta för vana att skaka burken innan du öppnar den, annars är det bara att vispa ihop den. En thailändsk curry görs oftast på kokosmjölk och är fantastiskt enkel att göra; Värm kokosmjölken i en wok, panna eller gryta med någon sked currypasta efter smak tillsammans med lemongrass och limeblad. När den är på väg att koka lägger du i kyckling, fläsk eller fisk skuren i bitar och skvätter i lite thailändsk fisksås, Nam Pla, gärna lite palmsocker eller annat socker och grönsaker efter tillgång och smak (zucchini, aubergine, broccoli, sockerärtor..).

Faktaruta:

Kokospalm, Cocos nucifera, är ett 20-30 m högt träd i växtfamiljen palmer som växer på södra halvklotet – främst vid kusterna. Den har sitt ursprung i Malaysia och Polynesien men odlas numera allmänt. Kokosnötterna växer i grupper om 20-30 stycken och mognar successivt hela året. Hela trädet används: Blommorna ger vit nektar som används till palmvin och palmsocker. Fibrerna i höljet används till borstar, mattor och rep. Kokosnötternas skal används till att göra skålar, skedar, smycken och konstföremål. Stammen används som virke och bladen till att fläta tak och väggar till hyddor medan bladtoppen äts som palmkål.

Recept du finner i kolumnen här bredvid under kategorin Kokos:

Thailändsk curry

Kokostoppar – min mormors underbara

Nyttigare chokladbollar rullade i kokos

Lycka till med kokos i bak och mat önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply