Söndagmiddag på rester…

Örtstekt kycklingfilé, stekt rosmarinpotatis med rödlök, smörglaserade morötter och zucchini-aubergineröra med soltorkade tomater och kapris, allt nedsköljt med ett glas gott rött vin..:-)

 

Smörglaserade morötter:

Morötterna skär du bara på längden, är de små kan du kok dem hela. Koka i saltat vatten, häll av när du tycker de är lagom kokta, lägg i en rejäl klick smör och ställ tillbaka ett litet tag på den varma plattan. Strö gärna Herbamare eller Trocomare örtsalt över, eller bara havssalt. Färdigt att servera!

 

Zucchini-aubergineröra med soltorkade tomater och kapris:

Skär en zucchini och en aubergine i långa smala bitar. Fräs i olivolja – börja med auberginen, eftersom den tar längre tid att steka mjuk. Aubergine måste vara helt genomstekt för att vara god, medan zucchinin mår bra av lite stuns kvar. Lägg i hackad vitlök (jag tar gärna 2-3 vitlökar) och låt fräsa med. Lägg soltorkade tomater i blöt i varmt vatten, gör om proceduren och skölj helt snabbt i kallt vatten. Hur länge du låter dem ligga i det heta vattnet beror på hur hårda de är; ju hårdare och mer torkade – desto längre blötläggning. Skär de soltorkade tomaterna i strimlor. Ta gärna jättekapris och skär de största i halvor eller kvartar. Några färska tomater skurna i bitar är gott att ha i, gärna coctailtomater skurna i halvor – både gott och vackert. Vintertid kan man använda de konserverade coctailtomaterna som gott alternativ. Tillsätt tomater och kapris till grönsakerna i pannan. Häll på ½-1 dl vitt vin över grönsakerna och låt puttra ihop så vinet reduceras. Tillsätt gärna en mängd färska kryddor som du hackat. Jag tog salvia, timjan och basilika. Extra basilika till garnering är trevligt. Smaka av med Herbamare eller Trocomare örtsalt eller vanligt salt. När röran puttrat ihop lite men zucchinin fortfarande har lite stuns är det dags att servera. Lika god så här till kyckling eller något annat kött eller fisk som att servera som pastasås, då gärna med papardelle (bred bandpasta som matchar grönsaksbitarna).

 

Stekt rosmarinpotatis med rödlök:

Här kan du använda kokt potatis som du har kvar som rester, eller förvälla några potatisar – d.v.s. koka dem nästan klara så det går fortare att steka dem. Börja med att strimla rödlöken och fräs den i olivolja. Tillsätt potatisen skuren i klyftor eller bitar och krydda med rosmarin, peppar (gärna både svart, vit, rosé och lite grön), örtsalt och/eller flingsalt. Lägg gärna i en klick smör för extra god smak. När potatisen tagit lite färg och rödlöken blivit mjuk utan att bli bränd är det klart att serveras!

 

Örtstekt kycklingfilé:

Krydda kycklingfiléer med örtkryddor efter tillgång och smak, peppar och salt, gärna Herbamare eller Trocomare örtsalt. Stek i olivolja först på högre värme som sedan dras ner så att filéerna först får fin färg för att sedan stå och bli genomstekta utan att brännas. Om man vill kan man lägga in dem i ugnen för att stekas färdigt efter att de fått fin stekyta i pannan. När köttsaften som kommer ur dem då du sticker i dem är klar -inte rosa- är de färdiga. Servera med till exempel tillbehören ovan och njut en god måltid i all enkelhet!

 

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera