Snabbrimmad torsk med tomatconcassé

Att snabbrimma torskfilé är ett fantastiskt enkelt sätt att göra succé med fisk – inte konstigt att många kockar har en förkärlek för snabbrimning. Jag gör den enklaste varianten av rimning, d.v.s. fisken läggs i en lag som bara består av en hög andel vanligt salt. Efter 20-30 minuter har fisken blivit fastare i köttet och när fisken sköljts av har man kvar en angenäm sälta. Därefter bakar jag den i ugnen på låg värme i olivolja eller i vitt vin och smör. Ett enkelt sätt att sedan servera den på är som här med en ljuvlig smak av sommartomater ihopkokade med färsk basilika. Lite god potatis eller bara ett gott bröd och en sallad till och du har en väldigt lättlagad festrätt.

Den här rätten lagade jag en sommar i Italien till goda vänner vid en middag som går till historien som ”La Cena Svedesa” – Den Svenska Middagen… Hur det nu än är med den saken blev italienarna hänförda över vår fina fiskkvalitet. Betänk att de endast har medelhavsfisk att tillgå som sin lokala fisk, och alla vet ju hur italienare älskar det lokala. Dessutom hade vi släpat med svensk potatis som åts upp till sista knölen! Att den purfärska medsläpade torsken dessutom serverades med en intensivsmakande tomatsås gjord på itelienska solmogna tomater smaksatt med örter från trädgården gjorde ju inte saken sämre. Ett ljuvt smakmöte mellan nordliga Sverige och sydliga Italien som jag varmt rekommenderar även den i köket mindre vane att ge sig i kast med.

Den här rätten passar lika bra till vardags som till fest – till vardags kanske på fryst torskrygg och till fest kanske på skrei. Jag måste snart laga den här rätten igen så att jag får bättre bilder, inte minst av tillagningen:)

Du behöver till ca 4 personer:

Färsk torsk, beräkna 150-200 gram per person – gärna torskrygg skuren i portionsbitar med skinnet kvar

Saltlag bestående av ca 1 dl salt på en liter iskallt vatten

Vitt vin och smör alternativt olivolja, ev. med lite pressad vitlök till tillagningen

1-1½ kg färska tomater, så röda, mogna och välsmakande som möjligt

Vitlök, 2-4 klyftor hackade

Färska örter – gärna basilika, rosmarin, timjan

Ev. lite tomatpuré (för att hjälpa vårt nordliga tomatutbud på traven med smaken)

En nypa socker – gärna råsocker

Salt och peppar efter smak

Olivolja

Kokt potatis att servera till

Gör så här:

Lös saltet i det iskalla vattnet. Du kan lägga några isbitar i vattnet för att få det riktigt kallt. Skär fisken i portionsbitar, om inte din fiskhandlare redan gjort det åt dig. Låt gärna skinnet sitta kvar eftersom det hjälper till att hålla ihop fisken.  Låt fisken ligga i rimningslagen i 20-20 minuter medan du tar itu med tomatconcassén.

Skär tomaterna i bitar – se till att ta bort skaftet. Det gör jag genom att dela dem och skära bort skaftet först innan jag skär dem i mindre bitar. Den som vill kan skålla tomaterna först genom att doppa dem i kokande vatten ett tag för att lätt kunna skala dem. Hacka vitlöken. Repa och hacka örtkryddorna. Värm olivolja i en stor stekpanna eller gryta, fräs vitlöken ett tag utan att den tar färg – rör hela tiden. Tillsätt tomathacket och låt puttra ihop. Tillsätt rosmarin och timjan i detta sked, men basilikan blir bara ledsen av att koka med för länge så spara den till slutet vid serveringen. Smaka av med tomatpuré, salt, peppar och en nypa socker för att plocka fram tomatens hela smakregister. Låt tomatconcassén stå och puttra på låg värme medan du tillagar fisken.

Lyft upp torskbitarna ur sin saltlag och skölj dem snabbt i kallt vatten under rinnande kran. Torka dem lätt med hushållspapper och lägg dem i en smord form. Nu kan du välja om du vill tillaga dem med smör och vitt vin eller med olivolja. Båda sätten är mycket goda och jag brukar välja sätt dels efter vad jag ska servera fisken med men även efter vad jag har hemma:-) Väljer du olivoljan kan det vara gott att smaksätta den med lite pressad vitlök. Pensla på olivoljan över hela fisken, salta och peppra och baka i ugn på 150 grader ca 15-20 minuter, beroende på hur stora fiskbitarna är. Täack gärna formen med bakplåtspapper så fisken kokas snarare än steks. Kolla noga så fisken inte blir överkokt! Jag gillar när den är nästan rå i mitten så den fortfarande är saftig men har blivit varm rakt igenom.

Väljer du smör och vitt vin lägger du fiskbitarna i den smorda formen med en klick smör över varje bit och häller lite vin över. Salta och peppra och ställ in i ugnen på 150 grader som ovan. Täck gärna formen med bakplåtspapper så fisken kokas snarare än steks. Kolla så fisken inte blir överkokt!

Lägg varsamt upp fisken på tallrikar tillsammans med tomatconcassén och kanske några kokta potatisar eller bara en sallad och ett gott bröd.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera