Lingon- och kolapaj

Så här i lingontider måste jag slå ett slag för den här lingonkolapajen. Den blir verkligen fantastiskt god, och är förvånansvärt lättgjord. Jag gillar att servera den med kardemummagrädde eftersom jag tycker smakerna gifter så ovanligt bra ihop; de syrliga lingonen med den söta kolan och kardemummans lite kärva men aromatiska smak som komplement. När jag inte får tag på färska lingon tar jag frysta, som numera finns i de flesta affärer.

Beklagar den bedrövliga bilden på en underbart god skapelse – du måste pröva!

Välj mellan följande pajdegar – den första en klassisk pâte brisée sucrée, d.v.s. en fransk söt pajdeg, den andra en mördeg. Den första anges i två storlekar, beroende på hur stor pajform du använder. Som vanligt är det bäst om du kan väga ingredienserna, eftersom mängden mjöl kan variera en hel del om man bara använder ett decilitermått för att mäta upp mängden. Till den här pajen ska pajskalet gräddas helt färdigt. I det avsvalnade pajskalet häller jag sedan fyllningen strax innan servering. Fyllningen består helt enkelt av en kolasmet som kokas ihop och sedan blandas med färska lingon. Lingonen blir inte kokta, men mjuknar i den ljuvliga kolan.

Eftersom fyllningen kan bli lite rinnig kan den här efterrätten med fördel göras i portionspajformar.

Söt pajdeg (pâte brisée sucrée):

150 gram vetemjöl (ungefär 2½ dl)                            200 gram vetemjöl (drygt 3½ dl)

1½ msk socker                                                             2 msk socker

en liten nypa salt                                                           en liten nypa salt

120 gram kallt smör skuret i bitar                               160 kallt smör skuret i bitar

ca 4 msk kallt vatten                                                    ca 5 msk kallt vatten

God pajbotten av mördeg:

125 gram smör

knappt 2 dl florsocker

en liten nypa salt

drygt 4 dl vetemjöl

2 äggulor

2 msk kallt vatten

Gör så här med pajdegen:

Jag brukar göra degen i matberedare/mixer.

Kör smöret med socker och salt till en smet och tillsätt därefter mjölet och äggulorna, om du gör mördegen. Gör du den söta pajdegen kan du lägga mjöl, socker och salt i matberedaren tillsammans med smörkuberna. Kör det tills blivit smuligt. Tillsätt vattnet försiktigt under tiden som matberedaren snurrar. Var vaksam så degen inte blir för lös. Det är viktigt att inte arbeta degen för mycket. Pudra den med mjöl och lägg den i kylen att vila i minst en halv timme.

Tryck ut degen i en pajform, eller skär degen i tunna skivor och lägg i formen och tryck ihop så det täcker formen i ett tunt jämnt lager.

Låt degen åter stå och vila i kylen i minst en halv timme.

Grädda pajskalet i ca 30 minuter i 180 grader så att den blir genomgräddad och börjar få färg. Låt formen svalna.

Till fyllningen:

1½ dl grädde

1½ dl socker

1½ dl ljus sirap

drygt ½ liter färska lingon, rensade

 Gör så här med fyllningen:

Häll socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull och låt koka ihop och sedan sjuda på svag till medelhög värme så smeten står och puttrar utan att koka över. Rör då och då och passa noga eftersom den helt plötsligt lätt kokar över och kladdar ner hela spisen… När kolasmeten tjocknat och börjat bli mörkare brukar det vara dags att kontrollera om den är klar genom att droppa lite kola i ett glas iskallt vatten, gärna med några isbitar i. När kolan stelnar till men fortfarande är seg och inte blir alltför knäckig och hård är den klar. Tag av från värmen och rör ner de färska rensade lingonen. Ställ åt sidan ett tag. Märker du att kolan blivit lite stel kan det vara en god idé att hälla fyllningen i pajskalet ganska tidigt. Annars brukar jag vänta med att hälla i fyllningen till precis innan serveringen, för att inte pajskalet ska mjukna.

Servera med lösvispad grädde, gärna smaksatt med malen kardemumma och kanske lite äkta vanilj, eller någon matsked vaniljvodka tillsammans med någon matsked socker. Du häller i smaksättarna innan vispningen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från  Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

Kommentera