Plommonchutney

En chutney kan lagas på nästan vad som helst; äpple, mango, plommon, tomat med mera. Indierna gör även chutney som inte kokas utan bara mixas till en pasta på riven kokos, valnötter, jordnötter eller grön chutney på mynta och koriander. Chutney kommer från det indiska ordet chaat-na som betyder att slicka, för det är så gott att saliven rinner till och man måste slicka i sig allt. En chutney ska alltid vara syrlig och smaksätts därför ofta med socker och vinäger eller lime/citronjuice, ominte ingredienserna redan är syrliga som då man använder tamarind.

Här ska vi göra en mer europeisk version på de säsongsaktuella plommonen.

Du behöver:

1 kg plommon

4-5 gula lökar

3 vitlöksklyftor

2 st. chilifrukter, gärna röda

1 kanelstång

2-3 msk riven färsk ingefära

ev. 2 tsk hela senapsfrön

ev. 2 tsk korianderfrön

2 dl vitvinsvinäger

4 dl råsocker, farinsocker eller muscavadosocker

Halvera plommonen, kärna ur och lägg i kastrull tillsammans med löken som också skalats och skurits i bitar. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka tills chutneyn kokat ihop till en marmeladliknande konsistens. Det brukar ta någon halvtimme eller längre. Se till så att chutneyn inte bränns. Liksom alla kok med socker i är det viktigt att inte bränna koket, eftersom det då lätt blir beskt. Smaka av balansen mellan syra-sötma och korrigera eventuellt med mer vinäger eller socker. Låt svalna och häll på burkar som värmts i ugnen till 100 grader. Chutneyn mår bra av att mogna någon vecka så alla smaker blandas och utvecklas. Den håller sig i kylen i några månader. En burk hemlagad chutney är en underbar present. Chutneyn serveras lämpligen till vilken kötträtt eller gryta som helst, inte bara indisk gryta (på engelska kallad curry). Chutney är också supergott till en härlig ostbricka.

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

Kommentera