Plommonsås till anka, fläsk eller kyckling

Det här är en underbar sås med asiatiska smaker som passar väldigt bra att servera med stekt anka, fläskkött eller kyckling. Jag serverar den gärna med långs strimlor av vårlök eller purjolök som en fräsch smakbrytning. Det blir lite som en variant på pekinganka, men utan pannkakorna. Antingen serverar du köttet med såsen och löken som det är, kanske med en sallad eller så serverar du ris till.

Såsen blir ganska tjock i konsistensen och rik i smaken. Här använder jag gärna mörkt muscavadosocker om jag kan få tag på det. Det mörka muscavadosockret har ljuvliga toner av lakrits och mörk karamell som passar väldigt bra med stjärnanisen. Farinsocker är ett bra substitut, annars går det även bra med råsocker.

Du behöver:

Plommon, ½ kg, i halvor eller klyftor

Ingefära, 2 cm, riven

Shalottenlök, 2-3 st., finhackade

Stjärnanis, 1-2 st.

Citronsaft eller vinäger, 2-3 msk

Råsocker, farin eller mörkt muscavadosocker, 2-4 msk (smaka dig fram allteftersom)

Gör så här:

Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka ihop på medelhög värme först, därefter låg värme. Låt puttra under omrörning så sockret inte bränns. Smaka av så balansen blir bra mellan syran-sötman.

Servera med stekt anka, fläskkött – såsom fläskstek eller fläskfilé – eller kyckling.

Servera med strimlor av vårlök eller purjolök. Skär purjolöken först i sex cm långa bitar som du därefter delar på längden och sedan strimlar till långa smala strimlor.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 


 

www.katinkaskitchen.com

Kommentera