Plommon

När sommarsemestern övergår i höstjobb brukar arbetsplatserna digna av plommon från kollegor med trädgård och dignande träd. Plommon är goda att äta färska, men överflödet kan vara svårt att veta vad man ska göra med. Koka marmelad är ett sätt att ta tillvara på de goda frukterna, gärna smaksatt med till exempel kanel, citronskal, lime, vanilj eller än mer exotiska smaker som stjärnanis, ingefära eller chili.

Plommonchutney är också ett gott alternativ, full med indiska aromatiska smaker från ingefära, lök, kanel, kardemumma, nejlikor med vinägersyra, hetta och sötma i välbalanserad förening – gott till kyckling, kött, grillat och grytor under vintermånaderna. Det är också en trevlig julklapp.

Jag gör gärna en snabbchutney i foliepaket på grillen eller i ugnen medan köttet tillagas. Lägg plommonhalvor i dubbelt lager folie tillsammans med riven ingefära, rivet citronskal, gärna shalottenlök i tunna strimlor, råsocker och en skvätt vitt vin med en klick smör. Baka på grillen eller i ugnen i en halvtimme tills det blivit en härlig blandning att servera till köttet.

En annan enkel variant som brukar göra succé är ugnsbakade plommon. Även de går att göra i foliepaket, men då blir det mer som en kompott. När de bakas i ugnen behåller de formen bättre, men den ljuvliga smaken är densamma. Lägg de urkärnade plommonhalvorna i en smord form och lägg följande på varje plommonhalva: rivet citronskal, en liten bit vaniljstång skuren på längden alternativt strö lite vaniljkorn över (finns att köpa på burk i välsorterade mataffärer numera), en smörklick, ganska gott om råsocker (gärna det malda råsockret som löser sig bättre vid gräddningen) eller honung för den som så föredrar. Häll lite vitt vin över det hela och pudra allt med malen kanel. Ställ in i ugnen på 175-200 grader i en halvtimme. Servera med lösvispad grädde, gärna smaksatt med vanilj eller vaniljvodka och en sked socker., Eller servera med en yoghurtcrème smaksatt med vanilj och kanel eller limeskal och vanilj. Den som inte har ugn kan steka plommonbitarna i smör med samma smaksättning, så de blir lätt karamelliserade.

Clafoutis är en fransk äggig kaka som brukar göras på körsbär, men som jag tycker man kan göra på plommon. Det är även gott att göra en clafoutisliknande kaka med mandelmassa i och plommon. Plommon och mandel tycker jag passar bra ihop och såväl plommonkakor som de ugnsbakade plommonen är goda att servera med en mandelgrädde där man lösvispar grädde och blandar med riven mandelmassa som rörts ut med ovispad grädde till en lös kräm som går att blanda med den vispade grädden.

De plommon som jag inte mäktar med att ta hand om fryser jag helt sonika in. Jag delar plommonen och tar ur kärnorna och fryser in halvorna i frysplastpåsar. När jag sedan ska använda plommonen är de dessutom lätta att skala. De frysta plommonen lämpar sig väl till kompotter och röror, till exempel en plommonsås med asiatiska smaker som jag serverar till fläskkött, anka eller kyckling. Såsen smaksätts med ingefära, kanel och stjärnanis, lite råsocker och vinäger och får koka ihop till en smakrik koncentrerad sås. Servera med köttet och gärna med tunna långa strimlor av purjolök eller vårlök.

Lycka till i ditt plommonkök önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Katinkas Kitchen

 

 

 

Faktaruta:

 

Prunus domestica, är en ätbar stenfrukt från ett ganska litet träd som blommar i maj med vita blommor. Frukterna kan variera i färg; gula, gröna, rödaktiga eller blålila. Sviskon, mirabeller och krikon är underarter. Plommon tros ha sitt ursprung i Kaukasien som en korsning mellan slån och körsbärsplommon, och har förädlats genom århundradena. Plommonodling är känd från klosterträdgårdar sedan 1400-talet. Plommon äts färska, tillagade eller torkade, som katrinplommon. Plommon innehåller C-vitamin, A-vitamin samt vitamin B 6 samt en aminosyra, tryptofan, som är bra för serotoninnivån.

Kommentera