Mandel

Mandel betyder ”värd att älskas” (av latinets amanda) – och visst är mandeln värd att älskas både i juletid och annars.

Om några månader kan man i länderna vid Medelhavet se mandelträden blomma ymnigt med sina vackra vita blommor på bar kvist. Här i Sverige har mandel omnämnts i handelsförordningen sedan 1300-talet. Till jul har vi sedan länge traditionen att lägga en mandel i gröten och vi använder mandlar i en mängd bakverk och sötsaker. Mandelmassa består av till hälften finmald mandel och till hälften socker, medan marsipan har högre andel socker än mandel. I en del indiska rätter använder man mandel i maten, en tradition som kom med mogulerna. Man finner även mandel i maten i bl.a. det persiska köket.

Mandlarna har nog blivit mer och mer uppskattade i och med vår medvetenhet kring mat. Det är gott och nyttigt att knapra på mandlar och strö dem över yoghurten är det många som gör. Fettet i mandlarna anses särskilt välgörande och innehåller mycket E-vitamin. Mandelolja används inom kosmetikaindustrin. Mandelmjölk brukar vi även höra talas om i samband med krämer, och mandelmjölk har även använts i matlagningen sedan medeltiden. Mandelmjölk tillverkas genom att man mal eller finhackar mandeln och häller hett vatten över, låter stå och dra ett tag varefter vätskan silas av. Alltså på samma sätt som kokosmjölk tillverkas. Mandelmjölk är ju ett helt vegetabiliskt alternativ som kan ersätta mjölk eller sojamjölk. I mandlarnas skal sitter en del bitterämnen, som i och för sig anses nyttiga, men för smakens skull kan tas bort genom att mandlarna skållas i kokhett vatten, varefter det är ganska lätt att trycka dem ur sina skal. Skållade mandlar är dessutom väldigt goda att smaska på som de är – gott som godis, säger barnen.

Så knäck nu de sista mandlarna och köp kanske fler och baka något gott på dem, gör något godis med mörk choklad eller pröva en indisk korma – en mustig kryddig lammgryta med mandel i, eller gör en lyxig glasstårta med mandelbotten. Du hittar alla recept i kolumnen här till höger under Mandlar.


Faktaruta

 

Mandel eller snarare sötmandel, prunus dulcis eller prunus amygdalis, släkt med plommon, persika och aprikos, tillhör familjen rosväxter. Mandlarna växer på träd som kan bli flera meter högt. Mandeln som vi äter är den skalade kärnan i frukten som är fruktens frö. Mandelträdet tros ha sitt ursprung i Asien och växer runt Medelhavet och på flera andra delar i världen. Den är härdig upp till södra Sverige och även på Gotland. Både grekerna och romarna odlade mandel. Bittermandel, prunus amara, är en nära släkting. Mandel är rik på E-vitamin, järn, zink, kalcium, magnesium och fibrer.


Mandelrecept du hittar här bredvid:

(länkar kommer framöver – jobbar på det!)

Indisk Korma-Curry

Mandeltårta med smörkräm

Mandelsplitter

Mandelfyllda chokladdoppade katrinplommon

Mandelmaräng med grädde och bär

Lyxig glasstårta med mandelmassebotten

Jamies mandelpaj


Lycka till med mandlar i såväl mat som bak!

önskar Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.comKommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*