Katinkas tagliatelle caprese speziale

Här långsamrostas minitomater som sedan blandas med mozzarella och basilika till en pasta à la caprese, en pastarätt jag kom på i all hast för några år sedan. Jag lärde mig senare att Napoletanarna gör en pastarätt med tomater, mozzarella, vitlök, olivolja och basilika som de kallar pasta allo scarpiarello, d.v.s. skomakarens pasta.

Men här rostas alltså tomaterna långsamt och ger underbar fyllig smak. En del av hemligheten är också att tillsammans med tomaterna rostar du hela vitlöksklyftor som blir ljuvt mjälla i smaken. Det här är en god och fräsch pastarätt som passar året om och minner om syditalien.

Det enda som tar lite tid är momentet med långsamrostningen. Gör därför gärna det dagen innan, eller under dagen om du har förmånen att jobba hemifrån.

Du behöver för 4 portioner:

2-3 paket miniplommontomater eller cocktailtomater

gärna rosmarin

3-5 klyftor vitlök

1-2 paket mozzarella (gärna buffelmozzarella eller minimozarellor)

färska basilikablad – efter tillgång och smak

olivolja

gärna en skvätt vitt vin

salt och peppar

Gör så här:

Skär tomaterna i halvor och lägg på en plåt som du oljat eller än mer praktiskt täckt med bakplåtspapper. Smula rosmarin över tomaterna, smula flingsalt över dem och sist droppar du olivolja över dem. Lägg de oskalade vitlöksklyftorna bredvid. In i ugnen på knappt 100 grader i 4-6 timmar, beroende på tomaternas storlek och kraften på din ugn. Titta till dem så de inte blir brända. Vitlöksklyftorna blir klara på kortare tid – jag tog mina efter 2-3 timmar. Lyft bara ut dem och låt dem svalna. När tomaterna är klara kan du lägga dem i en burk med lock eller en skål med plastfolie över tillsammans med vitlöksklyftorna och förvara dem i kylen tills du ska använda dem. De håller i flera dagar. Jag gör därför ofta extra mycket som jag kan ha att servera till andra middagar eller som tapas före maten tillsammans med gott bröd och kanske tapenade eller någon annan god röra. Du hittar tips på olika röror och tapas på Katinkas Kitchen.

Så till själva tillagningen av pastan caprese speziale. Namnet kommer från den klassiska salladen insalata caprese (sallad från Capri) som helt enkelt består av mozzarella, solmogna tomater och färsk basilika med olivolja, salt och peppar. Enkelt och oerhört gott, som så mycket italiensk mat.

Sätt på en stor kastrull med pastavatten. Låt koka upp, tillsätt salt och pastan. Jag valde tagliatelle, men du kan ta den pasta du föredrar och har tillgång till.

Under tiden som pastan kokar värmer du olivolja i en stekpanna, lägger i den ugnsrostade vitlöken som du skalat och hackat och låter den fräsa ett tag. Tillsätt en skvätt vitt vin, häll i de långsamrostade tomaterna och ta av plattan från värmen så snart tomaterna blivit varma. Lägg i minimozzarellabitarna eller riv den större mozzarellan i bitar och lägg i. Avsluta med att lägga i hela eller grovhackade basilikablad och smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Häll av pastan när den kokat klart men fortfarande är ”al dente” d.v.s. med en liten hård kärna i mitten som italienarna vill ha den. Lägg pastan i stekpannan med capresen, rör runt och servera direkt, kanske med lite extra olivolja att ringla över.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera