Gulasch à la Katinka

Det här är min variant på den ungerska gulashen. Det blir en fyllig mustig gryta utmärkt att servera ruggiga höst- och vinterkvällar. Eller som nu en snö-regnig blåsig marsdag.

Jag lagar den med ungerskt paprikapulver och en paprikakräm som finns på tub. Den kan vara svår att få tag på i Sverige, men ger fantastisk smak. Den är även utmärkt att använda i kryddsmöret med soltorkade tomater på sommaren. Här nedan ser du en bild på den urklämda tuben. Den ger lite hetta som jag tycker passar bra. Du kan annars tillsätta färsk chili, cayennepeppar, chilipulver eller någon chilipasta för att få en angenäm hetta på grytan.

Gör du grytan tunnare blir det en gulashsoppa – tänk på att krydda mera om du har mer vätska så du inte förlorar mustighet och smak.

Du kan antingen välja att göra ett längre kok med grytbitar av kalv eller nöt, eller som jag gjorde här då jag tog kalvschnitzel jag fann på extrapris. Skillnaden är att när du använder grytbitar eller liknande tål de längre kokning, även i en slowcooker typ en Crock Pot, medan schnitzel eller utskuren biff eller liknande måste hanteras mer varsamt så köttet inte blir för genomstekt och tråkigt. Då gör jag grytan först som får koka ihop och bli mustig och tillsätter strax innan servering köttet som jag stekt för sig. Det blir i båda fallen en lättlagad god gryta, men vid det senare fallet är den också ganska snabblagad. Senaste gången jag lagade gulaschen fann jag utmärkta grytbitar på Konsum som var riktigt möra och fina och tålde att kokas med ett litet tag men inte behövde jättelång kokning för att bli möra.

Den som vill kan ha morot i grytan, men jag gillar att servera den bredvid, kokt och slungad i smör med någon örtkrydda. I Ungern har de oftast potatis i grytan, även om den kan serveras med ris. Jag brukar servera grytan med ris eller potatis, eller nudlar liknande de schweiziska spätzli – lite som strozzapreti.gulash 4 Katinkas Kitchen 111

Du behöver till 4 pers:

2 gula lökar, strimlade

2-3 vitlökar, finhackade

1 tsk spiskummin, ev. med lite vanlig svensk kummin också

2 -3 tsk paprikapulver – vanligt milt men med fyllig smak

3-4 tsk ungerskt paprika- och chilipulver

2-3 msk ungersk paprikakräm på tub (Piros Arany) – jag gillar den starka versionengulash 2 Katinkas Kitchen 109

Gärna färsk chili, finhackad

Peppar och salt

Buljong om man vill (använder du grytbitar på ben behövs inte det)

2-3 burkar hela tomater, skurna i halvor

ca 1½ dl vin (går bra med både rött och vitt)

ca 10 svartpepparkorn och ev. 6-7 kryddpepparkorn

smör och olivolja till stekning

vatten

Det är gott och vackert att ha i den avlånga lite starkare röda paprikasorten man hittar i affärerna ibland.

Crème fraîche eller gräddfil till serveringen

Paprikapulver och ev. spiskummin att strö över

Gör så här:

Värm smör och olivolja i en gryta, fräs löken på låg värme tillsammans med vitlöken tills löken mjuknat men inte blivit bränd. Tillsätt kryddorna och häll på vinet, låt puttra ihop lite innan du häller i burktomaterna, vatten och ev. buljong.

Om du har valt att använda grytbitar fräser du dem i egen gryta eller stekpanna med lite vitlök, paprikapulver, spiskummin och de andra kryddorna och blandar sedan dem och löken innan du fortsätter. Du kan självklart vända på det och fräsa löken i stekpanna och därefter hälla den i grytan där du brynt köttet.

Låt allt puttra och smaka av om du behöver mer kryddor eller buljong. Tillsätt paprikan i små strimlor mot slutet så den hinner bli mjuk men inte helt sönderkokt.

Om du använder kött som bara ska stekas försiktigt steker du det i stekpanna vid sidan av tillsammans med lite vitlök, paprikapulver och chilipulver och tillsätter det strax innan servering.gulash 3 Katinkas Kitchen 110

Servera med en klick gräddfil eller crème fraîche som du pudrar lite paprikapulver och spiskummin över för vacker effekt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*