Linsragu med rotfrukter

 

Det här är en riktig favorit!  Och det blir en veritabel festrätt i den högre skolan, full med ljuvliga mustiga smaker – även linsskeptikerna brukar bli mycket förtjusta.

Jag älskar linser! I synnerhet de som kan kokas direkt, såsom belugalinser eller Puy-linser. De är små och nästan svarta och har en nötaktig angenäm smak. De behöver bara 20 minuters koktid – det är lätt att överkoka dem, så passa noga.

Den här ragun blir fantastiskt mustig och har lite knaprigt bett av rotsakerna. Jag serverar den som en egen rätt med ris eller som tillbehör till lättrimmad torskrygg. Andra alternativ är med lax,  kycklingbröst eller en bit gott kött. Det är en lättlagad rätt som är mycket nyttig men samtidigt oerhört god festrätt i den högre skolan.

Jag måste fixa bättre bilder på den här rätten – det förtjänar den:)

Du behöver för 4 pers:

1½ dl belugalinser eller Puylinser

3 dl vatten

någon god grönsaksbuljong

1 lagerblad

timjan, gärna färsk

2 morötter

1 gul lök

3 shalottenlökar

2 vitlöksklyftor

3 jordärtskockor

10-12 soltorkade tomater

1 lagerblad

1 tsk torkad rosmarin alt. färsk

½ tsk herbes de Provence alt. ¼ tsk torkad timjan eller färsk

peppar

ev. lite finhackad chili

1½-2 dl vitt vin

2-4 msk tomatpuré

olivolja eller kokosolja till stekning

20 gram smör eller extra olivolja för veganen eller vegetarianen

Så här gör du:

Häll linserna i en kastrull tillsammans med vatten, buljong och lagerblad. Låt koka upp och sedan småsjuda i max 20 minuter. Passa så de inte blir överkokta! Häll av i durkslag när de är färdigkokta och skölj dem i kallt vatten helt snabbt så de inte blir mjukare. Ställ åt sidan och fortsätt med rotfrukterna som du redan tagit itu med under tiden som linserna kokade.

Skala och finhacka morötterna genom att skära de först i tunna skivor, som du sedan skär i tunna stavar och sedan lägger på andra ledden och finhackar. Finhacka löken, shalottenlöken och vitlöken. Skala jordärtskockorna och finhacka dem också.

Häll olivolja i en stekpanna, lägg i allt du hackat. Fräs på medelhög värme så mjuknar lite men utan att brännas. Rör då och då. Under tiden blötlägger du de soltorkade tomaterna två gånger efter varann i kokhett vatten – en första gång för att bli av med beska och därefter för att mjuk upp dem. Häll av vattnet och skölj i kallt vatten. Finhacka dem. Tillsätt dem till rotfruktsfräset i stekpannan. Tillsätt örtkryddorna och peppar. Häll på vinet och låt puttra ihop lite innan du tillsätter tomatpurén. Rör om och låt småputtra ett tag. Späd eventuellt med lite mer vin. Smaka av med peppar och salt. Lägg i en klick smör och låt puttra med. Strax före servering monterar du i resten av smöret så ragun blir härligt krämig och välsmakande.

Lägg upp linsragun på tallrikar, lägg en fiskbit ovanpå och häll god olivolja över. Dekorera gärna med färsk basilika. Vill du göra det extra festligt kan du gärna mixa olivolja med färsk basilika och ringla över samt göra dekorativa prickar på tallriken med.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera