Soppor att värma sig med


När det är kyligt och ruggigt är det underbart att laga en värmande mustig soppa att samlas kring med familj eller vänner – eller både och.

På kontinenten serverar man gärna soppa till förrätt, något vi tappat bort lite i Sverige. Men det är ofta mycket uppskattat när man gör det. Samma sorts soppa kan i mitt kök figurera både vid vardagsmiddagar och vid festmåltider – då som förrätt.

Soppor har dessutom fördelen att ofta vara lättlagade. Man kan ha i nästan vad man vill och har tillgång till. Nyligen har jag skrivit om pumpasoppa och trattkantarellsoppa i samband med de råvarorna.

Länk till pumpasoppa (soupe de potiron): http://katinkaskitchen.com/?p=228

Länk till trattkantarellsoppa: http://katinkaskitchen.com/?p=410

Man kan enkelt göra en grönsakssoppa på blandade grönsaker, kanske rentav på rostade grönsaker för ytterligare fyllighet och lite nötigare smak. Eller en ljuvlig soppa på jordärtskockor, en av mina favoriter. Jordärtskocka har jag skrivit om tidigare – det är en fantastiskt nyttig liten knöl som har egenskapen att den kan skördas även efter frost. Fransmän kan vara lite aviga mot den eftersom den för dem symboliserar hårda tider under kriget då den var en räddare i nöden. Det är en delikatess väl värd att pröva i olika rätter som du finner på Katinkas Kitchen. Men åter till sopporna.

Länk till grönsakssoppa special: http://katinkaskitchen.com/?p=8522

Länk till grönsakssoppa: http://katinkaskitchen.com/?p=1069

Länk till len grönsakssoppa: http://katinkaskitchen.com/?p=915

Länk till jordärtskocksoppa: http://katinkaskitchen.com/?p=235

En annan rotfrukt som ger en ljuvlig soppa är rotselleri. När den lagas med smörstekt shalottenlök och kryddas med en skvätt vitt vin strax före servering blir det verkligen en god rätt både till vardags eller till fest, kanske som förrätt. Jag serverar den gärna med en klick crème fraîche blandad med löjrom eller några räkor vid festligare tillfällen.

Länk till sellerisoppa à la Henrik: http://katinkaskitchen.com/?p=5417

Morotssoppa kan göras lite mer spännande med smaksättning av härlig ingefära och färskpressad apelsin, kanske med koriander vid serveringen. Det blir en soppa som är nyttig, god och vacker.

Länk till mortossoppa med ingefära och apelsin: http://katinkaskitchen.com/?p=4090

Potatis- och purjolökssoppa kan göras i olika varianter. Antingen passerad och serverad varm, eller som en vichyssoise då den serveras kall. En variant är att göra den på tunt skivad potatis som kokas i en god buljong med finstrimlad purjolök och får smaksättning av chèvre strax före servering.

Länk till potatis- och purjolökssoppa: http://katinkaskitchen.com/?p=633

Länk till potatis- och purjolökssoppa med chèvre: http://katinkaskitchen.com/?p=1710

På det franska temat ska vi inte glömma löksoppa – klassiskt och lite omständligt gjord med strimlad gul lök som karamelliseras i smör och sedan får långkoka med timjan, smaksatt med vitt vin och cognac innan den kanske rentav gratineras för att verkligen följa originalreceptet. Men det är lika gott att servera den med goda varma eller kalla smörgåsar vid sidan av.

Länk till fransk löksoppa: http://katinkaskitchen.com/?p=648

En soppa, eller bisque på skaldjur är både god och festlig och ett utmärkt sätt att verkligen utnyttja maten fullt ut. På skalen kokar du en fond som med fördel kan frysas för att senare plockas fram så att man snabbt får en festlig förrätt eller middag.

Länk till hummersoppa, -bisque: http://katinkaskitchen.com/?p=4958

Länk till räksoppa, -bisque: http://katinkaskitchen.com/?p=4954

En fisksoppa eller -gryta är också både nyttig och god och därtill vacker. Den kan lyxas till med musslor och räkor och flera sorters fisk till fest och hållas enklare till vardags med färsk eller fryst fisk, vare sig du väljer lax eller sej eller något annat.

Länk till fisksoppa: http://katinkaskitchen.com/?p=1001

Du finner de här och ännu fler soppor under kategorin soppor i kolumnen till höger.

Bon appétit med din soppa – både till vardags och till fest!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 


 

Soppa på rostade grönsaker


Soppa på rostade tomater


Sellerisoppa à la Henrik


Morotssoppa med ingefära och apelsin

Potatis- och purjolökssoppa Potage Parmentier eller Crème Vichysoisse


Fransk löksoppa Soupa à l’Oignon

Räksoppa, bisque de crevettes

Fisksoppa

www.katinkaskitchen.com

Kommentera