Köttbullar, till jul eller annars

Hemgjorda köttbullar – alla har väl sina favoriter; mammas, mormors, farmors etc.

Jag gör dem inspirerade av min mormors recept, och kryddar dem med blandade pepparsorter och salt. I jultider kryddar jag dem gärna med kryddpeppar för extra julig mustighet.

Till jul smaksätter jag dem med kryddpeppar.

Du behöver till 4 personer:

700 gram nöt- eller blandfärs

1 liten (eller ½ stor) finriven eller finhackad gul lök

1 tsk nymald vit- och svartpeppar

eventuellt ½ tsk nymald (eller nymortlad) kryddpeppar – särskilt till jul!

½ tsk salt

1 dl grädde

2-3 msk rivet torrt bröd eller ströbröd (finns även glutenfritt, kan uteslutas – ta då lite mer grädde)

1 ägg (kan också uteslutas om man vill)

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser i en bunke till en jämn smet. Rulla köttbullar i önskad storlek – jag gillar att göra dem ganska små – lägg dem på en fuktad skärbräda, så fastnar de inte.

Hetta upp en blandning av olivolja (eller annan önskad olja) och smör i en bra stekpanna. Lägg i köttbullar medan du skakar på pannan. Det är för att de ska hålla sin runda form, så de kan fortsätta att skakas runt och få fin färg runt om. Tänk på att inte fylla pannan fullt, eftersom den då blir alltför nedkyld och köttbullarna då blir mer kokta än stekta.

Allteftersom köttbullarna blir färdigstekta kan du lägga över dem i en ugnsfast form och ställa dem i ugnen på ca 125 grader för att hålla värmen till allt är klart. Jag brukar diska ur stekpannan mellan varven, men efter att de sista köttbullarna stekts häller jag på sherry, portvin eller liknande (du kan även ta lite rödvin om du har det i stället) och fylla på med en god buljong och grädde. Smaka av med peppar och kanske mer buljong. En skvätt soja har jag också i för att ge god smak och fin färg till såsen.  Jag har även gärna i en liten skvätt cognac för lite extra piff. Låt såsen puttra ihop under vispning. Servera köttbullarna med kokt potatis eller potatismos samt några goda kokta grönsaker, såsom till exempel morötter, brysselkål, gröna bönor eller sockerärtor.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

Kommentera