Julpäron

 

Päron kan med fördel kokas in och serveras som efterrätt i en mängd olika tappningar. Även smaksättningen kan varieras mycket.

Till jul gillar jag att koka in dem i en blandning av sockerlag och vitt vin, smaksatt med saffran, vanilj och stjärnanis. Det blir vackert gyllengula päron med en ljuvligt kryddig smak.

Servera dem gärna som de är med lösvispad grädde eller vaniljglass – kanske lite extra festligt med en god chokladsås också.

Du behöver till 4 personer:

½-1 päron per person (beroende på hunger och vad du serverar dem med)

Sockerlag gjord på lika delar vatten och socker – gärna rårörsocker

Sockerlagen skall tillsammans med vinet täcka päronen i kastrullen, men till fyra personer kan det räcka med 1½-2 dl vatten blandat med lika mycket socker

1 vaniljstång

2 stjärnanis

½-1 paket saffran

3-5 dl vitt vin, gärna med lite syra i, t.ex. en tysk riesling (jag kokade i Schloss Vollrads)

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till lagen utom vineti en kastrull som rymmer alla päronen och lagen så päronen täcks. Låt lagen koka upp medan du skalar päronen men behåller skaften. Lägg i päronen i lagen och fyll på med vitt vin så det täcker. Låt puttra under lock i ca 30 minuter tills päronen blivit mjuka. Ställ hela kastrullen att svalna. Du kan förvara de inkokta päronen i en burk med lock i kylen i gott och väl en vecka. Själva lagen blir mycket god med sina kryddiga och sötsyrliga smaker och kan användas som sås till glass eller som bas i en drinkJ

 

Servera päronen hela med en klick grädde eller skär upp dem och servera med god vaniljglass och chokladsås.

 

Bon appétit!

 

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

 

 

Kommentera