Dekonstruerad pasta all’arrabiata

Här är ett tips på en god och lättlagad rätt som tar dig till sydligare breddgrader smakledes. Gör du i ordning tomaterna någon dag i förväg går den mycket fort att laga.

Nu vet jag ju inte om denna improviserade pastarätt egentligen blev så dekonstruerad. Jag hade några paket bacon kvar sedan tidigare, trots att några gått åt till den underbara carbonaran med extra mycket äggula. Det fanns även ett gäng coctailtomater kvar, vilket ledde in mig på tanken att göra en renare, nästan dekonstruerad version av denna klassiska romerska pastasås bestående av bacon, tomater, vitlök, oliver och chili som ger det där bettet. Du kan även göra den på färska coctailtomater.

Jag skar tomaterna i halvor, strödde över rosmarin och flingsalt och ringlade olivolja över. De ställdes i 100 grader i ugnen och fick långsamt rostas så de torkar ur och smakerna koncentreras. Det här är ett bra sätt att ta tillvara även vintertomater som ju vanligtvis är sådär lagom roliga, även om just coctailtomater tycks hålla något högre standard. På en resa i Italien en november fann jag att det är just coctailtomater italienarna använder denna årstid, och vi såg till och med några på buskarna i trädgårdar söderöver i landet.

Efter ett tag fick tomaterna i ugnen sällskap av några hela, oskalade vitlöksklyftor och ytterligare ett tag senare av en burk urkärnade goda svarta oliver. När tomaterna ser lagom intorkade ut, utan att vara för torra eller brända tas plåten ur ugnen och kan vänta i det skicket några timmar, eller till och med dagar om du lägger tomater, vitlök och oliver i en tättslutande burk i kylen.

När du så ska skrida till verket och svänga ihop pastarätten går det verkligt fort. Sätt på en stor kastrull vatten till pastan. Skala, hacka och mosa den rostade vitlöken – gärna med lite flingsalt för att få en puré. Skär bacon i bitar som du steker i stekpanna utan fett. Tillsätt eventuellt lite extra färsk vitlök mot slutet av stekningen. Lägg upp det stekta baconet på ett fat med hushållspapper på och låt rinna av medan du fortsätter. Häll olivolja i stekpannan, lägg i vitlökspurén och häll på en dl vitt vin. Låt puttra ihop så det reduceras och blir en simmig sås. Lägg i bacon, tomater, oliver och finhackad chili (eller torkad chili). Sist lägger du i den nykokta pastan och vänder runt innan du serverar på tallrikar med riven parmesan. Smaka av med salt och peppar, men det brukar inte behövas p.g.a. sältan från baconet och bettet från chilin. Jag tror att italienarna traditionellt serverar penne till all’arrabiata, men jag valde spaghetti.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera