Lökcachumber (indisk löksallad)


Det här är en sorts löksallad som man ibland kan få i Indien att smaska på när man väntar på maten, eller som tillbehör till maten.

Det är det indiska kökets svar på den mexikanska salsan och kan serveras till det mesta. Lökcachumber sägs främja matsmältningen, enligt den gamla indiska Ayurvediska läran.

Det här är ett tillbehör som låter konstigt, men är fantastiskt milt och gott till det mesta. Det brukar göra succé och ge upphov till intressanta diskussioner vid matbordet.

Du behöver: 

2-3 gula (eller röda) lökar av god kvalitet

saft från 1 citron

en rejäl nypa salt

lite mald spiskummin att strö över

Gör så här: 

Skala några gula lökar och dela dem i halvor. Strimla löken tunt i skivor (halva ringar). Pressa citronsaft, eller limesaft, över och strö salt över. För både smak och utseende tar jag gärna spiskummin och strör på tillsammans med paprikapulver. Marineringen i lök och salt gör att den råa löken blir mjuk och mild i smaken och ett mycket gott tillbehör till indisk – eller annan – mat. Före maten kan den med fördel serveras med pappadom-bröd (Det indiska friterade brödet gjort på linser, vilket således gör det glutenfritt.) tillsammans med någon god chutney att också doppa pappadom-brödet i.

Bon Apppétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.ocm

www.katinkaskitchen.com
Kommentera