Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Fransk löksoppa, Soupe à l’oignon

En klassiker! Och alldeles oemotståndlig när den görs enligt konstens alla regler…

Du behöver för 4-6 personer:

5-6 gula lökar, strimlad i skivor

50 gram smör

1-2 msk olja (jag använder mest olivolja)

lite salt

½ tsk socker – för att karamellisera löken

ca 3 msk vetemjöl, eller annan glutenfri redning

2 lite oxbuljong eller annan mörk köttfond – uppkokad och varm

1½ dl torrt vitt vin eller torr vermouth

2-3 msk cognac

Om du vill gratinera soppan:

Riven hårdost, typ emmenthaler, gruyère, parmesan eller pecorino

Vitt bröd i skivor

Olivolja

En klyfta vitlök

Gör så här: 

Lägg smöret tillsammans med oljan i en tjockbottnad gryta eller kastrull på ganska låg värme. När smöret smält ner utan att brynas lägger du i den skivade löken. Låt löken ”smälta ner” i smöret – det vill säga puttra utan att brynas – i 10-15 minuter. Rör d och då. Det här momentet är mycket viktigt för att få fram rätt smak till soppan. Genom att steka löken länge på låg värme framhävs lökens sötma.

När löken är genomskinlig och alldeles mjukstekt ökar du värmen till medel och tillsätter salt och socker. Bryn löken i ca en halv timme och rör flitigt tills löken fått en vacker gyllene färg. Strö över mjölet och rör om ordentligt i några minuter.

Tillsätt vinet, låt puttra lite och häll sedan i den heta buljongen. Lägg på locket på glänt – med en liten öppning så soppan inte kokar över. Om det bildas skum tar du bort det med en sked. Låt koka en dryg halvtimme.

Så här långt kan du förbereda soppan och ställa den åt sidan inför de sista momenten före servering.

Precis före servering tillsätter du cognacen. Häll upp soppan i soppterrin eller ställ fram grytan direkt på bordet, alternativt häll den i portionsskålar.

Fransk löksoppa serveras antingen med ugnsrostade brödskivor som penslats med lite olivolja och gnidits med vitlök och vid serveringen ställer man fram en skål riven ost för gästerna att lägga i soppan tillsammans med brödet.

Eller så gör du gratinerad löksoppa: Då brukar man röra i lite riven ost innan en rostad brödskiva läggs över soppan, därefter riven ost på brödskivorna och så in i ugnen att gratinera i 175 grader i 20 minuter. På slutet kan man gärna ställa den några minuter under grillelementet för att få fin yta. Servera soppan direkt – rykande het, mycket god och värmande!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com


Leave a Reply