Lammfilé som i Rom

I Rom har jag ätit både lamm och annat kött serverat med balsamvinägerstekta coctailtomater och ruccola. Det är ett oerhört enkelt sätt att få till en fantastisk rätt med ljuvligt medelhavska smaker. Jag lagar den gärna en fredagkväll när tiden och orken tryter, men det ändå känns härligt med något festligt och gott.

Du behöver:

2-3 vitlöksklyftor, hackade

ca 3 msk olivolja

ca 20-30 Cocktailtomater, i halvor

3-4 msk balsamvinäger

5 dl ruccola, sköljd och torkad (salladsslunga är en oumbärlig kökspryl!!)

Lammfilé, kryddad med pressad vitlök, rosmarin och svartpeppar

Gör så här:

Stek lammfilén i olivolja eller en blandning av olivolja och smör (om man använder man bara smör så bränns mjölkproteinerna i smöret när det värms upp till erforderlig temperatur för att steka kött så porerna stängs, men när man blandar smöret med oliv- eller annan olja så förhöjs brännpunkten och fettet når de höga temperaturerna utan att smöret bränns)

Stek köttet i grillpanna eller vanlig stekpanna (jag föredrar gjutjärnspanna) så det får fin färg och porerna stängs runt om. Om filéerna är smala innerfiléer räcker det att steka dem i pannan, men om de är tjockare ytterfiléer är det bra att steka dem klara i ugnen på 175 grader. Passa så de inte blir överstekta! De ska vara rosa inuti och ge efter för tryck, så de inte känns stumma.

Salta köttet efter stekning (jag vet att åsikterna går isär här, men jag tycker det blir bättre när köttet saltas efter stekning, så det håller sig torrt för att få en fin stekyta – dessutom går det åt mindre mängd salt då, och det är ju nyttigare)

När köttet är stekt och ställt åt sidan, alternativt i ugnen, fräser du på vitlöken i olivolja på låg värme, drar upp värmen och lägger i tomathalvorna ett tag. Häll på balsamvinägern och ”bränn av”, stäng av värmen och lägg i ruccolan. Rör runt så den slaknar lite utan att bli för sladdrig. Servera direkt med lammfilén och några tag på pepparkvarnen. Utmärkt gott att servera som det är, eller med någon god potatis, till exempel rosmarinpotatisen du hittar här på Katinkas Kitchen.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera