Papardelle aux fruits de mer

Här kommer ett recept som jag fått av en god vän för publicering. En härlig skaldjurspasta havsfrukter på franska) är lika gott till vardags som till fest. Och det är verkligt snabb- och lättlagat, om du har underbar skaldjursbuljong i frysen sedan senaste skaldjursnjutningen – eller om du använder buljong från flaska.

Du behvöver för 4 personer:

500 gr av langoustre, krabbkött, räkor, pilgrimsmusslor, andra skaldjur du har
olivolja av bra kvalitet
stor knippa grovhackad dill
stor knippa hackad gräslök
juice och rivet skal av en citron
Skaldjurssbuljong – kanske sådan du har infrusen sedan senaste skaldjursnjutningen
1 paket pappardelle pasta 500 gram

Gör så här: 

Använd torkad pasta. Inte färsk som alltid får en blaskig smak. Pasta är skapat som en form att konservera. Färsk pasta bär bara onödigt vatten.

Buljongen är viktig! Du kan förbereda genom avkok på t. ex. räkskal eller krabbskal från det du har köpt, men du kan också värma upp skaldjursbuljong från flaska. Det blir godare om du gör din egen buljong. (Recept finner du här på Katinkas Kitchen)

Koka pastan al’dente som italienarna, men gör detta så att du vet att det passar resten av ingredienserna. Du kan inte varmhålla pastan eller skaldjuren. Det skall skall serveras så fort det är klart. Pastan tar ca 10 min att koka beroende på fabrikat – läs på förpackningen och passa så inte blir överkokt. Skaldjursfräset tar ca 3 min från det du häller det på den varma olivoljan.

Värm buljongen

Värm olivolja i en vid kastrull

Fräs skaldjurskött, citronsaft och gräslök kort, bara tills dess att skaldjuren är varma. Inte för länge då blir det segt och torrt. Nymalet salt och peppar.

När pastan är klar blanda med skaldjusrfräset, i med de rivna citronskalen och dillen. Blanda försiktigt.

Lägg upp i djupa tallrikar och häll på den varma buljongen

Strö lite mera finskurenskuren dill och gräslök över och servera direkt.

Det här blir en delikat lunch eller lätt middag. Vatten eller en bra chardonnay passar till. Tips från Katinkas Kitchen: Bourgogne Les Sétilles, 2009 (prisvärd vit bourgogne som finns på Systembolaget)

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar och med glädje förmedlat genom Katinkas Kitchen
Katinka Hammarskiöld
www.katinkaskitchen.com

Kommentera