Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Torskrygg lättrimmad med ljuvlig lins- och rotfruktsragu

Det här är en stor favorit!  Och det blir en riktig festrätt i den högre skolan, full med ljuvliga mustiga smaker.

Den här ragun blir fantastiskt mustig och har lite knaprigt bett av rotsakerna. Jag serverar den som en egen rätt med lättrimmad torskrygg eller torskfilé. Andra alternativ är med lax,  kycklingbröst eller en bit gott kött. Det är en lättlagad rätt som är mycket nyttig men samtidigt oerhört god festrätt i den högre skolan. De små nästan svarta delikata belugalinserna eller Puylinser med sin nötaktiga smak kompletterar den mustiga rotfruktspytten.

När jag serverade det här till barnen första gången var jag lite orolig, eftersom de lätt kan få för sig att linser inte är gott, men de åt med glupande aptit och ville ha mer! Finns det mer, frågade de..

Torskryggen blir härligt fast med en angenäm sälta av snabbrimningen, och genom att den sedan långsambakas på låg värme i olivolja med en aning vitlök blir den ljuvligt mjäll och saftig.

Du behöver för 4 pers:

1½ dl belugalinser eller Puylinser

3 dl vatten

någon god grönsaksbuljong

timjan, gärna färsk

2 morötter, skalade och finhackade

1 gul lök, skalad och finhackad

3 schalottenlökar, skalade och finhackade

2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade

3 jordärtskockor, skalade och finhackade

10-12 soltorkade tomater, skurna i små strimlor

1-2 lagerblad

1 tsk torkad rosmarin alt. färsk

½ tsk herbes de Provence alt. ¼ tsk torkad timjan eller färsk

peppar

ev. lite finhackad chili

1½-2 dl vitt vin

2-4 msk tomatpuré

olivolja

20 gram smör

Så här gör du:

Häll linserna i en kastrull tillsammans med vatten, buljong och lagerblad och timjan. Låt koka upp och sedan småsjuda i max 20 minuter. Passa så de inte blir överkokta! Häll av i durkslag när de är färdigkokta och skölj dem i kallt vatten helt snabbt så de inte blir mjukare. Ställ åt sidan och fortsätt med rotfrukterna som du redan tagit itu med under tiden som linserna kokade.

Skala och finhacka morötterna genom att skära de först i tunna skivor, som du sedan skär i tunna stavar och sedan lägger på andra ledden och finhackar. Finhacka löken, shalottenlöken och vitlöken. Skala jordärtskockorna och finhacka dem också.

Häll olivolja i en stekpanna, lägg i allt du hackat. Fräs på medelhög värme så mjuknar lite men utan att brännas. Rör då och då. Under tiden blötlägger du de soltorkade tomaterna två gånger efter varann i kokhett vatten – en första gång för att bli av med beska och därefter för att mjuk upp dem. Häll av vattnet och skölj i kallt vatten. Finhacka dem. Tillsätt dem till rotfruktsfräset i stekpannan. Tillsätt örtkryddorna och peppar. Häll på vinet och låt puttra ihop lite innan du tillsätter tomatpurén. Rör om och låt småputtra ett tag. Späd eventuellt med lite mer vin. Smaka av med peppar och salt. Lägg i en rejäl klick smör och låt puttra med. Strax före servering monterar du i resten av smöret så ragun blir härligt krämig och välsmakande.

Jag har här serverat den med lättrimmad torsk som jag ugnsbakat med olivolja och vitlök. Ta en bit torskrygg per person. Jag hittade fin fryst torskrygg på Konsum av märket Änglamark som jag varmt kan rekommendera. Tina den (gärna över natten i kylen). Lägg ryggfilébitarna i kallt vatten som du saltat ganska häftigt. Om du har 5 dl vatten behöver du 2-3 msk salt. Några isbitar kan vara bra att lägga i så vattnet blir extra kallt. Fisken blir fastare av den här snabbrimningen. Låt rimma 20-30 minuter. Lyft upp och skölj av fisken, lägg i ugnsfast form som du smort med olivolja och pensla ryggbitarna med olivolja som du blandat med en pressad vitlöksklyfta. Lite nymald peppar över – gärna blandad vit, rosé och grön peppar – och in i ugnen på 150 grader i 10-15 minuter, beroende på tjockleken på fiskbitarna. Kolla så fisken inte blir överkokt!

Lägg upp linsragun på tallrikar, lägg en fiskbit ovanpå och häll god olivolja över. Dekorera gärna med färsk basilika. Vill du göra det extra festligt kan du gärna mixa olivolja med färsk basilika och ringla över samt göra dekorativa prickar på tallriken med. Det kan också vara gott att servera med några vackra klickar av beurre blanc (fransk vitvinssås med shalottenlök som reds bara med smör).

Varför inte servera en god efterrätt till? Som du hittar här på Katinkas Kitchen..:-)

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Leave a Reply