Tonfiskröra med quinoa

Det här är en av min sons absoluta favoriter. Vi satt och åt rester av den härom dagen till lunch, och han frågade om jag lagt ut den på Katinkas Kitchen ännu. – Det måste du göra, löd den snabba repliken!

Sagt och gjort: Jag serverar den gärna med quinoa och tycker att den röda quinoan är särskilt smaklig. Den som vill kan servera tonfiskröran med ris eller pasta. Det här är en busenkel, snabblagad och god vardagsrätt som snabbt kan bli en favorit.

Du behöver för 4 personer:

2 burkar tonfisk i vatten eller olja – vilket du föredrar

2 burkar krossade tomater

1 burk canellinibönor (vita, välsmakande bönor)

2-3 vitlöksklyftor

1-2 schalottenlökar eller 1 gul eller röd lök

örtkryddor – t.ex. timjan, rosmarin, basilika, herbes de Provence

paprikapulver

peppar – gärna blandade sorter, nymalda

2-3 msk tomatpuré

ev. 2 msk tomatpuré på soltorkade tomater som jag tycker ger härlig smak och fyllighet

½ citron – riv gärna av skalet och ha i först

ev. en skvätt vin

ev. 1-2 tsk socker för att balansera tomaten och syran

olivolja

Gör så här: 

Börja med att koka quionoan enligt anvisning på förpackningen. Det brukar anges att den ska sköljas ganska noga för att bli av med bitterämnen. Koka den sedan under lock på låg värme och passa så inte kokar sönder. Under tiden börjar du med såsen genom att hacka vitlök och lök. Fräs i olivolja på medellåg värme. Tillsätt paprikapulver och vin samt krossade tomater. Tillsätt örtkryddor och citronskal varefter du lägger i den tvättade citronhalvan i såsen och låter den puttra med för att ge smak. Tillsätt även tomatpurén. Ha i tonfisken och bönorna och låt puttra ett tag så smakerna blandas. Smaka av med salt och socker – obs! sockret ska inte kännas i smaken, utan bara runda av syran från tomaterna och citronen en aning. Den som vill kan med fördel ha i chili eller chilipulver för extra hetta.

Servera med en sallad eller kanske god kokt broccoli.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

Kommentera