Chokladsås till glass & annat

Vaniljglass med chokladsås är väl en riktig klassiker som slår an en sträng i alla åldrar. Jag gör helst chokladsåsen själv – snabbt och enkelt och med ett förföriskt resultat. Jag brukar göra den på grädde, men den går även utmärkt att göra på vatten. I princip lika delar vätska som socker respektive kakao , gärna med några skedar sirap för extra knäckig kolakänsla och eventuellt med en gnutt vanilj i. Den behöver bara kokas upp under omrörning och är klar på nolltid. Servera med en riktigt god vaniljglass, eller till exempel i  marängsviss eller till inkokta päron.

Om du får någon sås över kan du använda den som bas till en otroligt god varm choklad nästa morgon. Värm bara mjölk och häll på!

Du behöver till ca 4 personer:

knappt 1 dl socker (gärna finkornigt råsocker)

1 dl kakao av god kvalitet (Jag väljer gärna Valrhona)

1-1½ dl grädde

ev. 2-3 msk sirap

ev. ett kryddmått äkta vanilj eller 1/4 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Rör samman alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Sätt på låg till medellåg värme och värm upp under omrörning tills såsen tjocknat en aning. Se till så att den inte bränns. Tag såsen av värmen och låt den svalna en aning innan du serverar den till glass, marängsviss, färsk frukt eller något annat gott.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera