Valentinkladdkakor

Jag fick urgulliga små hjärtformade silikonformar av en väninna till Alla Hjärtans dag. Kladdkakesmet i dem, kort gräddning i ugnen, pudersocker över, dekorera med färskt hallon – härligt snabblagat dekorativt tilltugg till Valentinkaffet:-)

Du behöver: 

100 gram smör

2 dl socker

1½ msk vaniljsocker

4 msk kakaopulver

2 ägg

1½ dl vetemjöl eller ljust glutenfritt mjöl

Smör att smörja formen med

Gör så här:

Sätt ugnen på 170 grader.

Smält smöret i kastrull. Rör i socker, vaniljsocker, kakaopulver, ägg samt vetemjöl eller ljust glutenfritt mjöl. Rör till en jämn smet.

Alternativ två i tillagningsprocessen (som jag föredrar): Smält smöret i kastrull över svag värme. Vispa under tiden ägg med 1½ dl socker så det blir ett ljust pösigt äggskum. När smöret smält lägger du ½ dl socker i kastrullen och rör runt. Stäng av värmen strax efter. Rör ner vaniljsocker, kakaopulver samt vetemjöl i smöret och vänd ner blandningen i äggvispet.

Om du ska använda en hel form häller du smeten i smord form och gräddar i 170 grader i max 15 minuter – den skall vara kladdig fortfarande! Jag brukar ställa klockan på 13 eller 14 minuter. Tänk på att om du använder varmluftsugn kortas tiden avsevärt, kanske 8-10 minuter är tillräckligt då. Använder du små formar är det viktigt att passa dem noga och inte låta dem gräddas för länge. Mina barn, ja, faktiskt alla barn och vuxna, älskar denna kladdkaka när den är väldigt lite gräddad så den närmast blir som lättbakad chokladsmet – riktigt rinnig, men det kan bli svårhanterligt utan en sked.

Pudra över florsocker, gärna med en hjärtform du klippt ut i papper för att få ett fint florsockerhjärta på din valentinkladdkaka.

Gör så här: 

I bakgrunden ser ni sonen grilla mashmallows..

Med vänliga kärleksfulla matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!2188097

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera