Fredagsplock

Tapas på spanska, antipasti på italienska – vad man än kallar det är idén att ha småplock före maten både gott och därtill lätt att göra. Det brukar dessutom bidra till en härlig lättsam stämning när gästerna plockar av godsakerna med ett glas vin i handen, allt medan resten av middagen görs iordning.

Jag gillar att inte ha alltför mycket klart när gästerna kommer. Ja, det beror ju på vilka gäster det är, men i goda vänners lag blir det ofta en varm stämning när man lagar mat och pratar under tiden, och själv behöver man inte stressa så. Det viktiga är att ha något att bjuda gästerna på direkt när de kommer, tycker jag. Ett glas vin eller annan dryck i handen och något att tugga på.

Just på fredagar tycker jag det passar särskilt bra att köpa med prosciutto eller annan god skinka, goda oliver, kanske salami, någon ost. Någon röra att ha till det stora brödet jag brukar köpa med på hemvägen är också gott. Hinner jag gör jag gärna röran själv; linsröra, aubergineröra, tomat- och sardellröra eller den ljuvliga italienska bönröran med rosmarin är några av favoriterna.

De köpta burkarna med tapenade, grön olivröra, röra på soltorkade tomater eller någon annan är också utmärkta alternativ. Den hugade ställer sig kanske och gör ännu mer avancerade saker, som blomkålspuré med spansk skinka eller laxrullar till exempel. I Katinkas Kitchen blir det ofta de små långsamrostade coctailtomaterna om jag har tid. Botanisera här i kolumnen till höger under ”tapas – plock före maten” för mer tips och inspiration. Direktlänk till den kategorin:

http://katinkaskitchen.com/?cat=72

Trevlig fredagkväll och varma matglada hälsningar från

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

Kommentera