Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Pasta med morotsfräs – Italien möter Norden

I det här receptet kan man säga att Italien möter Norden. Hemkommen från resa alldeles genomförkyld fann jag i princip bara morötter, lök och vitlök i kylen samt en bit parmesan. I fruktskålen låg en apelsin och en citron. Sagt och gjort –  rätten pasta med  morotsfräs var född! Det kan låta som en konstig kombination men blev en riktigt god och mycket snabblagad pastarätt. Jag valde att äta den utan parmesan till slut, med lite extra chiliflakes.

Du behöver för ca 4 pers:

ca 4 morötter

2 gula eller röda lökar
2-3 vitlöksklyftor

olivolja

chiliflakes eller färsk chili

citron och/eller apelsin – gärna både saft och lite rivet skal

Gör så här: 

Riv moroten grovt, strimla rödlöken och hacka vitlöken. Fräs lök och vitlök i olivolja och tillsätt de rivna morötterna efter ett tag. Krydda med chiliflakes eller ha i hackad färsk chili. Strax före servering tycker jag det är gott att pressa apelsin och citron över morotsfräset, för c-vitamin och smak. Smaka av med salt och peppar, ringla över mer olivolja och blanda morotsfräset med den nykokta pastan. Servera eventuellt med parmesan till, men det är även gott utan.

Variationer: Jag tänker att den kan smaksättas med ingefära också, gärna mer chili. Den som vill kan ha i grädde eller crème fraîche i såsen. Rivet citronskal ska jag nog ha i nästa gång. Andra varianter är att göra morotsfräset som en bas och sedan tillsätta köttfärs, eller kanske lammfärs. I så fall gärna mer vitlök och örter tror jag. Morotsfräset går även att servera till kokt ris.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply