Ägg på mexikanskt vis

Huevos a la Mexicana – ägg på mexikanskt vis.

De frukostarna jag ätit hos min moster i Mexiko har undantagslöst varit fantastiska. Att sitta i tropisk värme på en terrass omgiven av blommor vi annars bara ser som krukväxter i bästa fall, med vidunderlig utsikt och njuta en frukost som bärs fram till dig är ju aldrig fel. Men i Mexiko gör man ovanligt goda rätter till frukost eller brunch som jag gärna vill dela med mig av.  Och  nu när vi faktiskt bott i Mexico en tid är vi om möjligt ännu mer förtjusta i denna rätt och kan intyga att den är mycket populär och serveras ofta.  

En lättlagad rätt är huevos revueltos, eller mexikansk äggröra som helt enkelt består av en salsa mexicana som finns i varje mexikanskt kylskåp, uppstekt tillsammans med vispade ägg. Enkelt och förföriskt gott till en helgbrunch. Salsan består av lök, vitlök, tomater och chili samt gärna färsk koriander (cilantro heter det i Mexiko).

Jag serverar denna äggröra som den är, kanske med lite salsa mexicana till eller med tabasco för extra hetta. Ibland har jag skinka eller rester av kött till, ett gott bröd är aldrig fel även om originalversionen föreskriver mexikanskt majsbröd, tortilla mexicana. (Som inte ska förväxlas med tortilla expañola – spansk potatisomelett, som också är mycket gott vid många tillfällen, men det får jag skriva om vid ett annat tillfälle, liksom om andra goda mexikanska frukostrecept).

Du behöver till 4 personer:

Till salsan:

1 gul  lök, hakad

1-2  vitlöksklyftor, hackade

½-1 chili, röd eller grön, finhackad

4-5 tomater, hackade (eller ett gäng coctailtomater, hackade)

gärna färsk koriander, hackad

Lite salt och olivolja

Gör så här: 

Hacka ingredienserna till salsan och blanda ihop med olivolja, smaksätt med salt. Den här salsan kan du förvara i en burk med lock i kylen i gott och väl en vecka, så gör gärna en stor sats för att ha att ta av – inte minst att servera till olika rätter för att hetta upp dem. På vintern är ofta coctailtomaterna godare och finare, så då tar jag dem.

Till äggröran:

2 ägg per person tycker jag brukar vara bra

Vispa äggen med två msk vatten i en bunke.

Om jag gör den här äggröran ”från scratch” och inte redan har salsan i kylen hackar jag ingredienserna och steker lök, vitlök och chili innan jag tillsätter tomaterna. Men har du salsan klar fräser du den ett tag i olivoljan innan du tillsätter äggen.

Fräs löken, vitlöken och chilin i olivolja, tillsätt tomaterna och strax därefter de uppvispade äggen. Rör hela tiden. En äggröra är en omeletts raka motsats och ska röras hela tiden så det inte blir fasta sjok av ägget, utan en smidig röra uppblandad med tomaterna och de övriga salsaingredienserna i det här fallet.

Servera direkt.

Buen proveche önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Kaitnka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera