Pasta puttanesca

Idag plockar jag fram en gammal favorit – pasta puttanesca – med sina härliga medelhavska smaker av sardeller, citron, tomat, vitlök och örter.  Överbliven mat kan ätas kall som en pastasallad med lite extra olivolja och citron till något gott. 

Du behöver:

Pasta av någon god sort och form – traditionellt spaghetti till denna sås -även om barnen ofta väljer farfalle eller penne

1 burk sardellfiléer, helst de i olivolja

3 msk olivolja

2 klyftor hackad vitlök

1 liten citron eller en halv citron

gärna en skvätt vitt vin

1-2 förpackningar passerade eller krossade tomater (eller blandning av båda)

Örtkryddor (t.ex. timjan, basilika, lite oregano – den tar annars lätt över smaken!)

En nypa socker, gärna råsocker

4 msk kapris

Om man vill: lite chili

Gör så här:

Under tiden som du kokar pasta fräser du hackad vitlök i olivolja och tillsätter hackade sardeller, fräser en stund och pressar i en halv citron som du sedan lägger i (använd helst ekologisk eller tvätta den noga innan). Tillsätt ev. lite vitt vin, låt puttra ihop någon minut. Sardellerna kokar i princip sönder i den här såsen och blir bara en ljuvlig ton som verkligen gör rätten. Häll i de passerade tomaterna, smaksätt med lite örtkryddor efter smak och någon nypa socker (alltid socker i tomatsåser! Det är för att lyfta fram tomatens hela smakpotential – till fyllig mild solmogen sötma. Ett knep man ofta använder i både Italien och Spanien). Häll i kaprisen mot slutet av kokningen. Den här såsen behöver inget salt – sardellerna tillsammans med kaprisen och övriga smaker ger ändå en fin angenäm sälta. Den som vill kan hetta upp den något med en liten bit finhackad chili, alternativt några flagor torkad chili. Servera gärna med nyriven parmesan.

Den här såsen brukar faktiskt vara riktigt populär hos barn (!) – oftast förutsatt att de inte känner till ingredienserna i förväg. Såsen gör sig även mycket bra i kalla pastasallader. Blanda ihop såsen med pastan och låt svalna. Vid servering kan du ha på lite extra olivolja och pressad citron – några tag med pepparkvarnen och du har en utmärkt och lättlagad rätt på en buffé med något kallt kött, eller fisk.

Buon appetito önskas med vänliga matglada italienska hälsningar från Katinkas Kitchen!!

Katinka Hamnarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera