Lax ugnsbakad med konfiterade tomater

En av mina favoriter är de långsamrostade tomaterna, eller konfiterade tomater som de också kan kallas. De steks i ugn under lång tid på låg värme med olivolja, rosmarin eller annan örtkrydda och lite flingsalt. Den som vill kan också ha på balsamvinäger, men jag tycker de får så underbar smak ändå.

När tomaterna tillagas så här koncentreras den solmogna medelhavska smaken och de blir fylliga och alldeles ljuvliga. Jag gör gärna en stor sats på en gång och använder i olika rätter; pastasås, till fantastisk soppa eller som här i en slags salsa som tillbehör till snabblagad ugnsbakad lax. Potatis eller ris till och du har en snabb, god vardagsmiddag som även platsar vid festligare tillfällen.

Tomaterna tar ju lite tid, så antingen gör jag dem på söndagkvällen och lägger i en burk med lock i kylen att ta av under veckan, eller så gör jag dem en vardagskväll när jag inte behöver ugnen för att sedan använda dem nästa dag. Jag använder gärna coctailtomater, eftersom det dels går fortare för de är små men också för att de är de enda tomaterna som egentligen har någon smak på vintern.

För de långsamrostade tomaterna: Recpetet finner du på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=2138

För laxen:

Lägg en bit laxfilé per person, med eller utan skinn, i en smord ugnsfast form. Krydda med t.ex.citronpeppar, svartpeppar, örtkryddor, Trocomare eller Herbamare örtsalt, eller någon annan god kryddblandning. Lägg en skiva citron på varje laxbit. Häll gärna en skvätt vitt vin runt laxen och ställ in i ugnen på ca 175 grader. Har du tid kan du gärna steka den i lite lägre temperatur för extra saftighet. Kontrollera så laxen inte blir överstekt och torr. Det brukar ta 10-20 minuter beroende på temperatur och bitarnas storlek.

Till tomaterna:

1-2 vitlöksklyftor skivas eller hackas och fräses på låg värme i olivolja i en stekpanna. Lägg i de redan långsamrostade tomaterna och se till att de blir uppvärmda. Öka värmen lite på plattan. Häll på en skvätt vitt vin eller balsamvinäger och smaka av med salt och peppar. Ringla lite extra olivolja över. Klart!

Servera laxen med de fylliga tomaterna och någon härlig grönsak, som broccoli, gröna bönor eller sockerärtor. Ris eller potatis till för den som vill.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera