Vitlökssmör med örter

Vitlökssmör är ju en klassiker. Jag gillar att ha i ganska mycket vitlök och även färska örter när det finns att tillgå – det blir både gott och vackert! Örtsalt och lite peppar fullbordar smakerna. Det här smöret serverar jag gärna till stekt eller grillat kött, till ugnsrostad potatis eller grönsaker. Om jag ska servera smöret till fisk kan det vara gott med lite pressad citron i, och kanske rentav lite rivet citronskal. Ibland rostar jag vitlöken i ugn innan jag använder den – då får smöret en mild nötig alldeles ljuvlig smak.

Du behöver: 

100 gram smör – gärna rumsvarmt så är lättare att blanda

1-3 vitlöksklyftor efter smak, pressade eller hackade mycket fint

färska örter, t.ex. timjan, citrontimjan, rosmarin, basilika, mejram eller persilja för den som vill (den slätbladiga persiljan anser jag har en godare mildare smak)

Trocomare eller Herbamare örtsalt eller havssalt

några tag på pepparkvarnen – gärna blandade pepparsorter

ev. lite pressad citron och/eller rivet citronskal

Gör så här: 

Blanda smöret och övriga ingredienser med gaffel eller i mixer. Vitlöken kan med fördel hackas mycket fint för att därefter mosas tillsammans med havssalt med knivbladet mot skärbrädan. Eller så pressar du helt sonika vitlöken i en bra vitlökspress. Ibland har jag även i några msk olivolja för både konsistens och smak.

Ställ smöret kallt i en vacker serveringsskål eller forma en rulle i plastfolie eller smörgåspapper och ställ kallt innan du skär upp vid servering.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera