Lammfärsbiffar med rotfrukter och vitlöksbröd

Idag plockar jag fram ett gammalt recept ur gömmorna från när barnen var mindre – nu är de vuxna och till stor del utflugna. Höstens rotfrukter, sensommarens ljuvliga tomater och annat gott blir här en härlig ganska snabblagad middag: Lammfärsbiffar med rostade rotfrukter, grillat bröd och salsa fresca.

Lammfärsbiffar gillar både barnen och de vuxna i Katinkas Kitchen. I dag serveras de med rostade rotfrukter, grillat bröd – kanske med vitlök – och en färsk tomatsalsa – salsa fresca. Det blir lite som en slags lammhamburgare med medelhavska noter. Lammfärsen kryddas med citronskal, vitlök och örtkryddor. Den som vill kan även servera potatis till – kanske den underbara rosmarinpotatisen, andra grönsaker passar också till.

Om man vill ha en kladdigare sås till kan jag rekommendera fetaoströran som du finner på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=879

Du behöver för 4 personer:

Till de rostade rotfrukterna:

6 morötter

4-6 palsternackor (beror på hur stora de är, det ska vara ungefär lika mycket som morötter)

ev. gul lök

olivolja

flingsalt eller sel de Camargue

Till salsa frescan:

2 paket tomater (gärna coctailtomater – jag gillar den lilla miniplommonvarianten)

färsk basilika

1-2 vitlöksklyftor

olivolja

flingsalt

Till lammfärsbiffarna:

600-800 gram lammfärs(200 gram lammfärs per person brukar jag räkna med)

2-3 vitlöksklyftor

rivet skal av 1 citron

örtkryddor – gärna både torkade och färska (här har jag använt timjan, herbes de Provence, rosmarin och färsk basilika)

nymald peppar (gärna blandade pepparsorter – jag har alltid en kvarn med svartpeppar och en kvarn med blandade 5 sorters peppar som finns att köpa numera – se bilden här nedan)

salt & gärna örtsalt (jag gillar Herbamare eller ännu hellre Trocomare med sin lite intensivare smak som blir väldigt bra i lammfärsen)

1 ägg

Till det grillade brödet:

En stor skiva eller två små skivor gott bröd per lammburgare

olivolja

ev. vitlök – för mildare smak gnider du bara den delade vitlöksklyftans snittyta mot brödskivorna, för mer umpf pressar du vitlöken

Gör så här:

Börja med att skala rotfrukterna. Morötterna och palsternackorna skär du i stavar. Gör palsternacksstavarna lite tjockare än morotsstavarna eftersom morötterna tar lite längre tid för att bli mjuka. Jag tar gärna också gul lök skuren i klyftor. Lägg de uppskurna rotfrukterna i en stor skål, häll över några msk olivolja, strö över salt och rör runt med händerna. Så här gör jag för att det då dels går åt mindre mängd olja, men också för att rotfrukterna verkligen snabbt och lätt blir täckta av olja och salt. Häll upp rotfrukterna på en plåt eller långpanna, ev. som du lagt ett bakplåtspapper på.  Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 30-35 minuter. Kolla så de inte bränns.

Under tiden som rotfrukterna rostas i ugnen gör du resten av middagen snabbt och lätt. Rör ihop lammfärsen med den pressade vitlöken, citronskal. örtkryddor, salt och peppar. Rör i ägget. Det här brukar jag göra med händerna som tvättats noga innan. Låt lammfärsen stå ett tag medan du gör salsa frescan.

Skölj och torka tomaterna. Använder du coctailtomater (gärna den avlånga plommonvarianten som jag tycker har så fin smak, även på vintern) skär du dem i fyra delar. Använder du större tomater skär du dem i små bitar, ca 1½ cm. Lägg dem i en skål. Skala vitlöksklyftorna och finhacka dem. Här ska de inte pressas, för då blir smaken lite fränare. För att få en mild smak men ändå välfördelad vitlök mosar jag vitlöken med knivbladet med salt tillsatt. Det gör att vitlöken nästan smälter under knivbladet och du får en härlig vitlökspasta att smaksätta salsan med.  Ringla olivolja över, tillsätt hackad färsk basilika och flingsalt. Rör om och ställ åt sidan.

Forma lammfärsbiffar och lägg på en fuktad skärbräda. Hetta upp olivolja i en bra stekpanna. Använder du grillpannan kan det vara bättre att pensla biffarna med oljan, eftersom den annars gärna lägger sig mellan ribborna. Stek biffarna på ganska hög värme till en början, som du sänker en aning efter ett tag. Du vill få fin yta på biffarna utan att de bränns. Vi tycker om när de är lätt rosa i mitten, men stek dem som du föredrar.

I en stekpanna bredvid (gärna med teflon) steker jag brödet som jag penslat med olivolja och pressat vitlök på. En aning flingsalt kanske, men ofta är brödet salt och vitlöken ger en förnimmelse av salt plus att salsan och övrig mat redan är saltad. Stek brödet på båda sidor – ha på olivolja och vitlök på den andra sidan när du vänt bröden. Stek bröden till de är gyllenbruna och lite frasiga. Är brödskivorna stora delar du dem i två halvor.

Servera direkt med de ugnsrostade rotfrukterna och salsa frescan.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera