Lemon-mint

Det här blev en  sommar en stor hit hos oss! Både barn och vuxna bara älskar den här oerhört läskande alkoholfria drycken, som är mycket vanlig i Mellanöstern. Med sin läskande smak är den perfekt när det är varmt, även om vi faktiskt gör den även på vintern då och då bara för att den är så god…

Till de vuxna kan man sedan göra en vidareutveckling i form av en förförisk romdrink. Det receptet kommer för sig.

Att göra lemon-mint är mycket lätt, men tänk på att börja i tid så att sockerlagen hinner svalna.

Du behöver:

sockerlag som du kokar på 2½ dl vatten och lika mycket vatten

färskpressad saft av 4-6 citroner

2 krukor mynta – blad och stjälkar

isbitar

Gör så här: 

Börja med att koka sockerlagen. Rör om då och då med en sked eller visp. Ställ lagen att svalna. När det sedan är dags att göra lemon-minten tar du fram en mixer, lägger i den nedklippta myntan (jag brukar odla mynta i krukor på sommaren för att kunna göra den här drycken), citronsaft – men inte all! Ta nästan allt men spara en del för att kunna smaka av så den inte blir för syrlig eller för söt. Häll även i sockerlagen och två-tre nävar isbitar. Det brukar bli nästan en full mixerkanna. Mixa ordentligt så isbitarna krossas och myntan hackas samtidigt som allt blandas och skummas lätt. På sommaren är det gott att ha i extra mycket is, så det blir som en sorbetliknande slush. Då serverar jag drycken med tjocka sugrör. Häll upp i glas och servera direkt. Om du häller upp resten i en kanna ska du tänka på att röra runt i drycken eller skaka kannan innan du serverar.

Njut!

Med vänliga mat- och dryckglada hälsningar

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail. com

www. katinkaskitchen.com

Kommentera