Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Veckomeny v 12
Categories: VECKOMENYER

Tredje veckomenyn från Katinkas Kitchen, med tillhörande inköpslista för att göra din vardag enklare – och godare! Genom att handla det mesta, eller se till att du har huvudlistan med ingredienser hemma redan på söndagen eller måndagen behöver du sedan bara göra ett till besök i affären under onsdagen eller torsdagen för att köpa lammfärs till torsdagens middag.

Den här veckan börjar vi med att återigen göra en lättlagad pasta – denna gång med en härlig och nyttig grön sås på måndagen. Recept ser du i eget inlägg här bredvid.

Till tisdagen föreslår jag en ljuvlig soppa – antingen den på rostade grönsaker som blir verkligt snabblagad om du redan på söndagen rostar grönsakerna och sedan plockar fram dem på tisdagen för att snabbt få till en härligt mustig välsmakande soppa. Servera gärna med gott bröd och kanske ost eller annat pålägg. Länk till soppan: http://katinkaskitchen.com/?p=955

Om du inte har tid att rosta grönsakerna kan du göra en vanlig men härlig grönsakssoppa. Länk till den: http://katinkaskitchen.com/?p=1069

Onsdagen får bjuda på lax tycker jag. Enkelt, nyttigt och gott! Servera med kokt potatis och smörslungad spenat. Jag brukar använda den frysta för enkelhetens skull. Länk till den ugnsbakade laxen: http://katinkaskitchen.com/?p=586

Torsdagen tycker jag det kan passa bra att göra lite vardagsfest inför den snart annalkande helgen med lammfärsbiffar som serveras med mustig tomatsalsa, yoghurtsås, vitlöksbröd och klyftpotatis. Länk: http://katinkaskitchen.com/?p=6761

Så till inköpslistan för att kunna laga denna goda enkla mat under veckan: På söndagen eller måndagen handlar du följande (eller ser till att det redan finns i ditt kök): Fryst hackad spenat 1 pkt, fryst bladspenat 1 pkt, olivolja, vitlök, parmesanost (jag gillar Coop Änglamarks, som jag tycker har en fin styrka och smak), spaghetti eller annan pasta du gillar, blandade grönsaker till soppan och andra rätter under veckan (morötter 1 stor påse, gul lök 1 påse, palsternacka 1 stor påse, ev. paprika, ev. fänkål, potatis 1 stor påse, vitlök), tomater, hela burktomater 2 st., grönsaksbuljong 1 pkt el flaska, 2 förpackningar färska plommontomater, 1 kruka basilika, flingsalt eller annat salt, ev. tjock yoghurt (t.ex. turkisk) och om du redan nu köper frysta laxfiléer som du plockar fram på onsdagens morgon eller kvällen innan och lägger i kylen för att tina så slipper du handla något förrän till torsdagens middag. Om du vill ha färsk lax kan du samtidigt som du köper den på onsdagen på väg hem även köpa lammfärsen och därmed klara dig med bara ett stödinköp denna vecka också. Plocka gärna upp ett gott bröd eller bröd att rosta på hemvägen också till vitlöksbrödet till lammfärsbiffarna på torsdagen.

Så till helgen. På fredagen är det dags att fira veckans slut – gärna med lite tapasplock före maten. Till middag rekommenderar jag helstekt kyckling som fylls med citroner och där man lägger smör och färska örter under skinnet för extra saftig och välsmakande kyckling. Jag väljer gärna majskyckling.

Och på lördagen rekommenderar jag varmt en härligt värmande traditionellt äktfransk boeuf bourgignon – en mustig gryta på nötkött och grönsaker som långsamkokats i rött vin.

En riktigt bra och lättlagad matvecka!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

Leave a Reply