Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Veckomeny v 13
Categories: VECKOMENYER

Denna veckas veckomeny med tillhörande inköpslista för att göra ditt liv enklare bjuder som vanligt på god, enkel mat i vardagen.

Om du redan på söndagen kollar igenom vad du har hemma och vad du behöver köpa, och sedan köper det på söndagen eller måndagen behöver du bara göra ett till stödköp under veckan för att kunna laga goda, enkla middagar varje veckodag. Stuva gärna om dagarna allt efter hur det passar med hur mycket tid du har och vad ni känner för olika dagar.

På måndagens meny står en härlig pasta; spaghetti (eller annan pasta) aglio, olio e peperoncino, with a twist. Det är min variant där jag utöver vitlök, olivolja och chili även har rivet citronskal och torkade brödsmulor. Ett bra sätt att ta tillvara en gammal torkad brödbit som blir en kulinarisk höjdare. Servera med prosciutto eller annan god skinka och en sallad. Receptet ser du här bredvid på Katinkas Kitchen. Länk: http://katinkaskitchen.com/?p=8335

Tisdagen bjuder en härlig soppa; grönsakssoppa. Ta grönsaker efter tillgång, smak och humör. Ett riktigt gott förslag kommer här bredvid på Katinkas Kitchen. Länk: http://katinkaskitchen.com/?p=8522

På onsdagen blir det en ganska enkel middag, som är en av mina husmanskostfavoriter; raggmunk – med eller utan stekt fläsk. Rårörda lingon är det givna tillbehöret. Kanske en fräsch grönsallad till också, att äta innan raggmunkarna blir klara. Länk: http://katinkaskitchen.com/?p=8536

Och på torsdagen föreslår jag den gamla trotjänaren lax – denna gången med asiatiska smaker, serverad med ris och broccoli eller pak choi, en asiatisk slags variant på mangold som är väldigt god att steka helt snabbt i olja, gärna sesamolja, kanske med lite tunt skivad vitlök och sedan bara kryddad med soja. Länk: http://katinkaskitchen.com/?p=8554

När det sedan äntligen är fredag kan det kanske smaka med hel grillad kyckling, fylld med citroner och örter. Servera med bara sallad och grönsaker eller även klyftpotatis i ugn.

Så till inköpslistan: Gå igenom så att du har följande hemma för veckan. Det enda du sedan behöver köpa till är laxen till torsdagen (om du inte väljer att redan i början av veckan med de andra inköpen köpa fryst lax) och kycklingen till fredagen. Du behöver för fyra personer:

Spaghetti 1 pkt (jag gillar Barillas pasta), citron 3 st, chili 2 st, prosciutto eller annan god skinka, sallad till tre middagar, potatis en stor påse, gul lök 2 st. bacon eller sidfläsk 2 pkt, en god lingonsylt eller ännu hellre frysta lingon 1-2 pkt, socker, smör, olivolja, jordärtskockor 1 påse, rotselleri en bit, morötter en påse, broccoli 3 knippen, grönsaksbuljong en god sort (jag köper sådan utan glutamat), knäckebröd eller annat gott bröd att servera till soppan, kanske en god ost till också, vitlök, soya, ingefära en bit färsk, thai chilisås, fryst lax om du väljer det (Konsum har bra laxfilé i portionsbitar – köp en per man eller lite extra om ni är hungriga), ris, ev. pakchoi (en asiatisk mangoldliknande kålsort – om du inte får tag på det duger det utmärkt med broccoli, gröna bönor eller sockerärtor). Med det här klarar du dig hela veckan. Till fredagens middag köper du sedan till hel kyckling (jag väljer helst majskyckling), några goda grönsaker du känner för och som du hittar, kanske tomat, mozzarella och färsk basilika till en insalata caprese (recept finner du här på Katinkas Kitchen). Vill du ha klyftpotatis till har du antagligen kvar potatis sedan tidigare i veckan.

En riktigt trevlig vecka med mycket lätthet i köket önskar jag dig!

Med vänliga matglada hälsningar

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

2 Comments to “Veckomeny v 13”

 1. Camilla says:

  Veckomenyerna ser toppen ut!
  Skulle önska att recepten gick att skriva ut i ett samlat receptblad som man kan ha vid spisen.

 2. katinka09 says:

  Hej! Bra idé att ha dem på ett receptblad, kanske med inköpslistan separat också. Ska kolla vad som kan göras.
  Med vänliga matglada hälsningar
  Katinka

Leave a Reply