Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Spaghetti med vitlök & chili – och lite mer

Det här är en oerhört enkel klassisk italiensk pastarätt, spaghetti aglio e olio con peperoncino. Jag har här dessutom lagt till rivet citronskal och torkat bröd.

Citronskalet tar jag helst från ekologiska citroner. När jag haft ett gott surdegsbröd som inte hunnit bli helt uppätet sparar jag kanten som är kvar och låter den ligga framme och torka. Sedan tar jag en bit av den och kör i mixer eller som till den här rätten: krossar i mortel. Det ska inte bli för finkornigt ströbröd. Det är gott att använda som här i en enkel pastarätt – även med tomat eller broccoli och gärna med sardellfiléer. Man kan också använda ströbrödet till underbara provencalska tomater, men det är en annan historia. Nu åter till denna ljuvliga pastarätt:

Du behöver till 4 personer:

400 gram spaghetti (eller lite mer för den hungrige)

4 vitlöksklyftor,  skalade, delade på längden och tunt skivade

½-1 röd chili (beroende på hetta och dina smaklökar)

rivet skal av en citron (helst ekologisk – använd gärna en cicelör)

4-5 msk brödsmulor (av torkat krossat gott vitt bröd)

nästan 1 dl olivolja

riven parmesan till servering (jag köper gärna Konsums ekologiska Änglamark parmesan som har fin styrka och smak)

Gör så här: 

Sätt på en stor kastrull med pastavattnet. Salta det först när vattnet kokar. Lägg i spaghettin och se till att det fortsätter att koka ganska kraftigt utan att skvätta för mycket.

Under tiden och vid sidan av att du kokar upp vatten och kokar pastan hackar du vitlöken och chilin och river citronskalet. Häll oljan i en stekpanna med lite högre kanter, jag gör gärna sådana här såser i en teflonpanna med högre kanter (annars tycker jag teflonpannor är ganska värdelösa för stekning). Stek vitlöken på ganska svag värme så den inte bränns. Lägg i chilin och citronskalet samt brödsmulorna. Höj värmen lite och låt steka ett litet tag så brödsmulorna får lätt färg och blir lite knapriga.

När pastan är ordentligt al dente (!) häller du av den i ett durkslag. Tänk på att pastan fortsätter att mjukna efter kokning och att även såsen gör den mjukare. Det brukar därför vara idé att ta pastan innan du tror att den är klar. Om du följer anvisningarna på paketet brukar man behöva korta ner koktiden med några minuter för att få ett bra äktitalienskt resultat. Lägg den avrunna pastan direkt ner i såsen i pannan och rör runt ordentligt. Enligt italienarna ska den röras runt i vart fall i en minut så att såsen blandar sig väl med pastan och varje spaghettistrå är täckt av sås.

Servera direkt med riven parmesan och kanske ett gott bröd till. Vi hade kallrökt skinka och prosciutto till och en stor skål med coctalitomater att plocka av.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiöld@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply