Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Veckomeny v 14 – med härliga tips till påsken!
Categories: PÅSK, VECKOMENYER

Det börjar närma sig påsk då det brukar bli festlig mat i många kök. Därför kan det vara skönt att göra inköpen i början av veckan och att laga extra lättlagad mat innan festligheterna sprakar loss.

Jaha, det fick bli mitt alldeles oavsiktliga aprilskämt – att inläget gick ut en dag för tidigt… men idag stämmer det:)

Väl medveten om att det är första april idag lovar jag er läsare att jag har avstått från aprilskämten, även om jag väntar på att barnen ska hitta på aprilskämt med oss och undrar vad det ska bli. 🙂

Det här är ju påskveckan, så jag föreslår lite lättare mat de första dagarna för att sedan ge oss in i en härlig matorgie under påskdagarna.

På måndagen tycker jag därför att en sällsynt lättlagad och ljuvligt god italiensmakande pastarätt kan passa fint; spaghetti snabbt snabbt på Katinkas vis. Du kommer kunna läsa mer i receptet här bredvid i eget inlägg. Länk: http://katinkaskitchen.com/?p=8349

På tisdagen får det bli ljuvligt krispiga små rösti som serveras med crème fraîche och sikrom. Därtill en grönsallad med avokado om du får tag på mogen fin. Länk: http://katinkaskitchen.com/?p=1499

Onsdagen får bjuda en mild lättlagad och sanslöst nyttig grönkålssoppa som serveras med ägghalvor – en försmak av påsken.

Så kommer vi till skärtorsdagen, som jag tycker också den får bjuda något enkelt men mustigt och som kan göras precis så enkelt alternativt lyxigt som man vill, beroende på vilken fisk och/eller skaldjur som väljs. Den som vill kan gärna servera vitlöksbröd till.

På långfredagen i sin tur tycker jag att kycklingfilé i en len men ändå pikant sås smaksatt med dragon och dijonsenap samt vitt vin får utgöra en enkel men riktigt god middag, serverad med ris och en grönsak efter tycke och smak.

Påskafton är i min familj vikt för samkväm med hela familjen med barn i alla åldrar, med tillhörande påskäggsjakt för de små. Det brukar bli påsklunch på eftermiddagen som inleds med sill och sedan med fördel består av inkokt lax, på mormors vis i det här fallet. Den serveras med en ljuvlig gurksås och kokt potatis samt ett generöst fat med salladsblad, coctailtomater och avokado. Äggmålning före påsklunchen hör till.

Påskdagen tycker jag är särskilt lämplig för en härlig söndagsstek i påsktappning: påsklamm som serveras med potatisgratäng, ugnsbakade tomater och gröna bönor.

Mitt bland dagarna så här måste jag flika in med ett härligt förrättsförslag: Laxcevichen med svenska smaker är en stor favorit som jag tycker passar särskilt bra till påsk. Den serveras med forellrom, gurktärningar och dillvippor – en väldigt fräsch förrätt som förenar svenska smaker med exotiska influenser.

På måndagen är det fortfarande påskhelg, annandag påsk. Då kan det vara skönt att ta det lite lugnt efter all påskmat. Jag använder gärna resterna från påskens middagar till att laga något nytt. Om du har kvar av lammet och det är i form av fina bitar eller skivor tycker jag det är härligt att servera det kallt med en ratatouille och kanske ugnsbakad potatis. Är det snarare småbitar och kanter kvar av lammsteken skär jag gärna dem i små kuber och gör en lammcurry enkelt och snabbt. Med hjälp av färdig indisk curry som finns att köpa på burk blir det i en handvändning en god härlig rätt som serveras med ris och någon härlig grönsak.

Om du har kokta ägg kvar vill jag tipsa om ett otroligt bra och praktiskt recept som jag hörde på radioprogrammet Meny för många år sedan; en gratäng gjord på kokt ägg som läggs i en smord form, toppas med skivor av gul lök och en béchamelsås (vit grundsås) och därefter gratineras i ugn. Den blir oändligt mycket godare än man kan tro och är väldigt god till rester av lammstek, skinka eller annat rökt kött eller korv. Jag brukar till och med koka ägg just för att göra den här gratängen.

Så till det söta; en riktigt härligt tryfflig chokladkaka är klassiskt till påsken. I påsktider gillar jag att servera den med en påskigt gul fruktsallad bestående av förslagsvis apelsin, mango och passionsfrukt. Man kan annars servera en lättlagad chokladmousse med samma fruktsallad. Mina barn påminde mig inför påskmaten om Jamie Olivers underbara citron- och limepaj, som är väl värd att nämnas. Recept finner du här på Katinkas Kitchen. Länkar finner du här nedanför.

Jag har även samlat alla recept jag tycker kan passa till påsk i en egen kategori i kolumnen till höger.

Gå också gärna in och läs inlägget “Inför Påsk” för fler tips. Länk: http://katinkaskitchen.com/?p=8796

Mycket glädje i påsk – både i och utanför köket!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Länkar:

Fiskgryta: http://katinkaskitchen.com/?p=1001

Laxceviche: http://katinkaskitchen.com/?p=6228

Matjessillröra: http://katinkaskitchen.com/?p=1876

Rårakor (minirösti) med crème fraîche, rödlök & sikrom: http://katinkaskitchen.com/?p=1499

Jamies citron- och limepaj: http://katinkaskitchen.com/?p=1064

Chokladmousse: http://katinkaskitchen.com/?p=933

Katinkas tryffliga chokladkaka: http://katinkaskitchen.com/?p=301

Övriga recept kommer att läggas ut under veckan! Mycket nöje i köket – och vid bordet!

Leave a Reply