Raggmunkar

 

Raggmunkar är enkel och mycket god husmanskost. De består av råriven potatis som blandas med en pannkakssmet. Den som vill serverar med både stekt fläsk och rårörda lingon.

Du behöver för 4 personer:

750 gram potatis, skalad och råriven på grova delen av rivjärnet

3-4 dl mjölk

1-2 ägg

lite salt

smör till stekning

ev. sidfläsk/stekfläsk att servera till

helst rårörda lingon, annars god lingonsylt (jag brukar köpa frusna lingon som jag låter tina över dagen innan jag ska servera raggmunkarna och råröra lingonen med lite socker.)

Så här gör du:

Börja med att vispa ihop smeten genom att lägga mjölet i en bunke, hälla på mjölken och vispa så det inte är några klumpar. Vispa sist i äggen. Låt smeten stå medan du skalar och grovriver potatisen. Lägg den rivna potatisen i smeten och rör runt.

Om du vill servera stekt fläsk till steker du det nu. Vill du servera egenhändigt rårörda lingon rör du ihop dem nu och lägger upp i en skål.

När det är dags att steka raggmunkarna hettar du upp en stekpanna eller pannkakslagg. Lägg i en klick smör och låt den smälta. Jag föredrar att använda gjutjärnspanna eller -lagg, eftersom jag tycker att teflonpannor inte ger den rätta frasigheten i stekytan. När smöret slutat fräsa är det dags att lägga i en slev smet, se till att du får med både smet och riven potatis. Bred ut smeten ordentligt så du får ganska tunna raggmunkar så de har chans att bli frasiga i kanterna. Stek raggmunkarna tills de är gyllene och frasiga på första sidan, vänd med en stekspade och stek på andra sidan. Du kan behöva justera värmen för att få bra jämn värme som ger fint stekresultat.

Servera direkt med fläsket och rårörda lingon. Antingen travar du raggmunkarna på hög och serverar allt på en gång, eller så får var och en allt eftersom de blir klara i pannan. En stor skål sallad på bordet kan man äta av medan man väntar på sin raggmunk.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*