Kyckling helstekt med citron och örter

Helstekt kyckling i ugn är väldigt lättlagad och samtidigt god middag till både vardag och fest. Vi gör den fylld med citroner och färska örter, penslad med olivolja och beströdd med örter. Om du lägger lite smör under skinnet tillsammans med örter får du en särdeles välsmakande kyckling, med krispigt skinn. Jag använder helst majskyckling, annars en ekologisk kyckling. Till serverar jag gärna potatis rostad i ugnen i klyftor med rosmarin, sallad eller kokta grönsaker som är i säsong, kanske en mozzarella-tomatsallad med färsk basilika. här har jag dessutom ställt in en plåt med stavar av morötter och palsternackor slungade i olivolja och lite flingsalt under formen med kycklingen för att få supergoda rostade rotfrukter att servera till.

Om du vill ha en sås till lägger du helt enkelt en eller två citroner skurna i halvor i formen som du ställer in med kycklingen. De ugnsbakade citronerna pressar du sedan ner i crème fraîche eller matlagningsyoghurt, saltar och pepprar lite och – vips har du en ljuvlig sås att servera till.

Du behöver för 4 personer:

1 majskyckling eller ekologisk kyckling

smör och olivolja

örtkryddor – gärna färska

salt och peppar

Plocka ut inälvor som eventuellt ligger inuti kycklingen. Fyll kycklingen med citron skuren i halvor  eller kvartar samt färska eller torkade örtkryddor. Pensla utsidan av kycklingen med olivolja, salta och peppra och gnid in med örtkryddor. Lägg gärna tunna skivor av smör tillsammans med örter under skinnet över bröstet. Ställ in kycklingen i ugnen som du förvärmt till 175 – 200 grader. Känn efter hur din ugn beter sig, så du inte har för hög värme. Kycklingen ska bli genomstekt och få fin färg men inte brännas vid. När kycklingen ser bra ut och saften är klar som kommer ut då du sticker i köttet med en kniv är den klar. Servera med ugnsrostad potatis som du slungat med olivolja, örtkryddor (gärna rosmarin) och flingsalt samt grönsaker eller sallad efter tillgång och smak.

Länk till rosmarinpotatis som du kan skära i halvor eller klyftor: http://katinkaskitchen.com/?p=1495

Länk till den ljuvliga citronsåsen på yoghurt eller crème fraîche: http://katinkaskitchen.com/?p=3325

Länk till insalata caprese (mozzarella-tomat med färsk basilika): http://katinkaskitchen.com/?p=2950

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera