Rotfrukter i ugn

Att rosta rotfrukter i ugn är ett väldigt enkelt sätt att få till ett både gott och nyttigt tillbehör till många olika rätter. Passar lika bra till grillad kyckling som till lammfärsbiffar, stekt eller grillat kött, stek av något slag och även till fisk. Gör mycket för de brukar gå åt och barnen kommer gärna och knaprar av dem som godis – både före och efter de varit i ugnen. Jag brukar skala och hacka rotfrukterna först och sedan lägga dem i en bunke där jag ringlar ner olivolja och strör över flingsalt eller sel de Camargue (ett salt från sydfrankrike som jag tycker passar bra här med sina smakrika korn). Antingen låter jag dem bara få smak av oljan och saltet eller så har jag i lite torkade örtkryddor eller några ruskor färsk timjan. Man kan även med fördel ha i lite rivet citronskal för variation och extra piff. Den som vill kan även smaksätta med chiliflakes, men jag gillar när rotfrukternas sötma får friare spelrum, balanserat av saltet.

Du behöver till fyra personer:

Rotfrukter efter tillgång och smak – till exempel morötter, palsternackor,  persiljerötter (liknar palsternackor)

Man kan även ha med rödbetor och det är även gott att ha i gul lök skuren i klyftor. Fundera över vad du tycker passar bra ihop med det du ska servera rotfrukterna till.

Gör så här:

Skala rotfrukterna, skär dem i stavar som är ungefär lika stora. Tänk på att IMG_0671göra palsternacksbitarna lite större, eftersom de går fortare att baka mjuka och bränns lätt. Lägg alla rotfrukter i en skål, ringla olivolja över och strö flingsalt över. Rör runt (det gör jag med händerna) och häll upp rotfrukterna på en plåt eller i en stor ugnsfast form. Ställ in i ugnen som du värmt till 175-200 grader och låt rotfrukterna rostas i ca 30 minuter. Kolla så de inte bränns vid, eftersom de lätt gör det på grund av sockerhalten. Servera direkt med något gott du funnit här på Katinkas Kitchen att laga.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera