Kycklingfilé i dijon- och dragonsås

Den här rätten är en klassiskt fransksmakande rätt där kycklingfiléerna serveras i en ljuvligt krämig sås med milda smaker men ändå lite bett av dijonsenapen. Just kombinationen dijon och dragon är väldigt god. Självklart innehåller såsen även vitt vin för den rätta franska smaken:) Jag serverar den här kycklingen med ris och en härlig grönsallad eller fransk tomatsallad alternativt med några goda kokta grönsaker.

Du behöver för 4 personer:

Kycklingfiléer 4 st., ca 600-700 gram (ibland hittar jag innerfiléer som jag gärna använder till den här rätten)

2-3 schalottenlökar, skalade och finhackade

1-2 vitlökar, skalade och finhackade

olivolja och smör till stekning

dragon, torkad eller färsk hackad

1-3 msk dijonsenap

peppar – gärna blandade sorter (jag har alltid en kvarn med vit-, grön- och rosépeppar)

salt

½-1 dl vitt vin

3-4 dl grädde eller 2 dl grädde och 1½-2 dl crème fraîche

ev. lite god buljong, kyckling-, grönsaks eller kantarellfond

Så här gör du: Börja med att sätta på riset så det kan koka under tiden som du lagar kycklingrätten.

Hacka vitlöken och schalottenlöken. Skär kycklingfiléerna i avlånga bitar. Hetta upp olja och smör i en stekpanna. Lägg i lökhacket och låt fräsa under omrörning så löken mjuknar utan att ta färg. Lägg i kycklingbitarna och låt steka ett tag medan du kryddar med peppar, salt och dragon, se bilden. Vänd kycklingbitarna och krydda även andra sidan. Lyft upp kycklingen när den fått lite färg men den behöver inte vara genomstekt eftersom den sedan ska koka i såsen. Häll i vinet, låt puttra ihop ett tag och lägg sedan i dijonsenap – ta en del i början och smaka sedan av. Jag gillar när det är ganska mycket smak av dijonsenapen. Tillsätt crème fraîchen och grädden och rör runt så såsen blir jämn och fin innan du lägger tillbaka kycklingbitarna i såsen att puttra klart. Smaka av med buljong, kanske mer salt, dijon, vin, dragon… Servera med riset och en god sallad, kanske gröna bönor, broccoli eller sockerärtor.

Bon appétit!

Med vänliga matglada hälsningar

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

2 Kommentarer

  1. Kul, vi gjorde en kycklinggryta med just dessa smaker härom veckan och det blev verkligen supergott! Kyckling, vitt vin, färsk dragon och dijonsenap är helt enkelt ÄNNU godare tillsammans än det låter!

  2. Låter gott! Det ska jag pröva! Min man har ofta salviakryddad kyckling..
    Med vänliga matglada hälsningar!

Kommentera