Pizza – hemgjord favoritpizza

Hemgjord pizza är enklare än man tror, och när barnen vant sig vill de inte ha någon annan – det är jättekul att ”dekorera” in egen pizza.

Vi brukade på barnens önskan ibland ordna pizzakvällar där vi gör degen, tomatsåsen, lägger upp ingredienser att välja av till toppingen, ställer fram en skål med grissinis och en skärbräda med god prosciutto och salami samt en skål oliver att knapra på under tiden som pizzorna görs. Degen kavlas ut, tomatsås bres på och så dekorerar var och en sin egen pizza efter eget huvud och smak. Det kan bli ganska dekorativa kreationer.

Fotona är från när inlägget publicerades första gången för några år sedan – otroligt att se vad alla barn har vuxit. Ni som fortfarande har små barn – passa på att göra pizza med dem, snart är de stora!

Till degen:

25 gram jäst

5 dl fingervarmt vatten

½ msk havssalt

½ dl olivolja

Ca 1 liter vetemjöl special eller ännu hellre durumvetemjöl

Till tomatsåsen:

2 vitlöksklyftor

1-2 förpackningar passerade tomater

½ grönsaksbuljongtärning (gärna ekologisk eftersom då oftast utan glutamat)

oregano

svartpeppar (salt brukar inte behövas när man har buljong i)

Gör så här: 

Degen: Lös den smulade jästen i det ljumma vattnet i en ganska stor bunke. Tillsätt olivoljan och saltet och drygt hälften av mjölmängden. Kör med degkrokar eller knåda för hand. Tillsätt mer mjöl vartefter, men se till så degen inte blir för mjölig och stabbig – den ska vara smidig och ha härlig konsistens med lätt knådmotstånd. Strö lite mjöl över den välknådade degen (kör gärna 10 minuter med degkrokar) och lägg en kökshandduk över. Låt jäsa 30 minuter på ganska varm och dragfri plats.

Under tiden kokar du tomatsåsen: Finhacka två vitlöksklyftor och fräs på låg värme i några msk olivolja, tillsätt en eller två förpackningar passerade tomater samt en halv vegetabilisk buljongtärning. Låt puttra ihop och smaksätt med oregano och svartpeppar. Ställ åt sidan så länge.

Vid utbakning: Dela degen i tre eller fyra delar och lägg på mjölat bakbord. Banka och kavla ut till pizzor. Jag brukar kavla dem till fyrkantig form direkt på bakplåtspapper och lägga på ugnsplåten. Du kan självklart välja att göra runda mindre pizzor, det är också trevligt. Kanterna behöver inte vikas upp – de jäser upp ändå. Bre på tomatsåsen på pizzabottnarna. Ovanpå lägger jag min favorittopping i två omgångar: Smulad fetaost (grekisk fårost) eller riven pecorino (italiensk fårost) och cocktailtomater i halvor, svarta oliver och mozzarellaost om man vill (fast den laktosintolerante kan låta bli mozzarellan och brukar kunna klara fårosten).

Grädda i 225 grader u 8-10 minuter i mitten av en elugn, men högst upp i en gasugn. Kolla så den blir gyllene och fin utan att brännas.

Lägg efter gräddningen på andra omgången till toppingen: Sköljd och torkad ruccola som du ringlar olivolja och strör lite flingsalt över, och så några skivor god parmaskinka (prosciutto). Dekorera gärna med några basilikablad och ta några tag på svartpepparkvarnen – och du har en underbart god och vacker pizza! Den som vill kan göra som fransmännen och droppa lite chilikryddad olivolja över för extra sting.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera