Vad gör man med resterna?

Vad man ska göra av rester kan vara ett huvudbry. Man kan frysa in lite mindre mängder som lunchlåda. Jag hittar gärna på nya middagar med någon twist och variation på ursprungsmiddagen. Efter att ha lagat mycket mat i början av helgen kan jag då med enkla medel få till en härlig middag som ändå erbjuder något nytt.

Såhär i påsktider brukar det bli lammstek över. Även kalla färdigkokta ägg kan finnas kvar i mängder som kan vara svårt att vara kreativ med. Därför tänkte jag idag ge några av mina tips på hur rester kan användas och bli riktigt trevliga nya middagar.

Äggen har jag redan skrivit om att jag gärna gör en gratäng på, som jag kallar påskgratäng eftersom äggratäng är ett mindre lyckat ord. Jag skär äggen i skivor och lägger dem i en smord form. Skivad gul lök över och sedan béchamelsås. Jag har läst att Skånemejerier har en ny gratängsås som jag inte hunnit pröva ännu, men den kanske skulle kunna funka här – ska pröva. Gratinera i ugnen tills löken blivit mjuk och gratängen tagit lite färg, ca 30 minuter. Servera med rökt skinka, kassler, lax eller överbliven lammstek och en sallad eller kokta grönsaker. Den här gratängen är särdeles god ihop med någon ganska kryddstark stekt korv och utmärkt som brunch dagen efter en fest, eller till en ny middag.

Just grönsakerna brukar ofta lösa sig självt eftersom jag gärna serverar gröna bönor, haricots verts, till lammsteken och då ofta får bönor över. De steker jag upp i en panna där jag först smält smör och fräst schalottenlök, kanske några halvor coctailtomater också och så i med bönorna som precdis får bli varma. Provencalska örtkryddor och salt utgör kryddningen.

Så till lammsteken som jag gärna använder kall i tunna skivor, eftersom den lätt blir torr när den hettas upp igen. Antingen serverar jag den som jag beskrev ovan med gratängen, eller så gör jag en potatisgratäng om jag inte hade det vid första serveringstillfället. Eller en risotto, eller ugnsrostad potatis med rosmarin. Gärna en ratatouille till, eller bara kokta bönor, kanske med tomat i för variation. Allt beror ju på hur du serverade den första gången. Ibland, och i synnerhet om jag har så mycket över att det räcker till två middagar till, gör jag gärna en lättgjord enkel indisk curry. Jag köper färdig currypasta om jag inte vill blanda kryddorna själv. Steker hackad lök, vitlök och hackad eller riven ingefära i olja, tillsätter currypasten och steker ett litet tag till, häller på krossade eller passerade tomater och låter det puttra ihop ett tag. Sedan har jag i en skvätt matlagningsyoghurt eller turkisk yoghurt och låter det puttra så det blir varmt. Smaka av och servera med kokt ris, gärna basmatiris, och kokta morötter och/eller broccoli, eller bara en sallad. Väldigt gott och uppfriskande efter helgmiddagarna.

För mer inspiration och tips på enkla efterrätter tittar du i de olika kategorierna i kolumnen till höger.

Med vänliga matglada hälsningar

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera