Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Veckomeny v 15
Categories: VECKOMENYER

Dags för mitt menyförslag för resten av den här veckan efter påskhelgen, som kanske är påsklov för en del. Med anledning av det kommer jag under veckan att ge lite goda tips för lovet. Just idag annandag påsk föreslår jag att du finner inspiration i mitt inlägg från igår om hur man kan ta tillvara resterna: http://katinkaskitchen.com/?p=9255

På tisdag kan det passa med något enkelt, som en sparrissoppa nu när sparrisarna börjar komma och saluförs till mer överkomligt pris. Kanske ett gott bröd till, eller knäckebröd som jag älskar. Länk till soppan: http://katinkaskitchen.com/?p=9422

På onsdagen föreslår jag en spaghetti som är väldigt enkel och lätt – med skinka och tomater. En sallad till bara – snabbt och enkelt. Länk: http://katinkaskitchen.com/?p=4797

Till torsdagens middag får det bli en lättlagad och god fisk i ugn med italienska smaker av tomater och oliver. Servera den med kokt potatis eller ris, eller kanske rentav tagliatelle. Eller kanske ännu bättre – låt potatisklyftor steka med i ugnsformen runtom fisken.

På fredag kan det vara gott och samtidigt lättlagat praktiskt med en god bit kött som steks och serveras med ett gudomligt gott schalottenlökssmör eller bara på franskt vis med en bit citron att pressa över och kanske en lick dijonsenap – väldigt gott, pröva! Till föreslår jag de grönsaker du finner och föredrar, eller bara en grön sallad. Kanske ett gott bröd du köpt på vägen hem, några goda ostar och en bit mörk choklad efter till kaffet. Andra efterrättstips finner du i kategorin Desserter & Efterrätter eller Lättlagat – Sött & efter maten. Jag kan även rekommendera den tropiska fruktsallad du finnerhär bredvid.

Jag köpte ett vin innan påsk som vi tyckte mycket om; Beni Duilio Castillani, en Chianti Classico Riserva från 2008. Nr på systembolaget 22328, pris 129 kr. Passar bra till både en bit kött, goda ostar eller en gryta av något gott slag. Kanske kan vara nåt till helgen. 

Du finner som vanligt mer inspiration här på Katinkas Kitchen i de olika kategorierna i kolumnen till höger.

Så till inköpslistan: Om du redan idag ser till att du har följande saker hemma kommer du kunna laga middagarna för alla dagar och bara behöva springa förbi en affär och köpa köttet på fredag, och kanske ett gott bröd. Den som vill använda färsk fisk till fisken i ugn köper den på vägen hem på torsdagen. Du behöver:

Sparrris ca 600 gram, grönsaksbuljong, ev. grädde till soppan, potatis en påse, ris, spaghetti eller tagliatelle (italiensk bandspaghetti) till en eller två middagar, schalottenlök en påse, vitlök 1 st., citron, sallad till två eller tre middagar, kanske broccoli och morötter också, oliver 1 burk, coctailtomater färska och/eller på burk, rökt skinka ett paket till pastasåsen, fryst fisk efter tycke och smak (alt. färsk fisk som du köper på torsdagen), olivolja, smör.

Om du vill göra den tropiska fruktsalladen behöver du mango, apelsiner och passionsfrukter samt socker och grädde.

En trevlig vecka med vänliga matglada hälsningar önskas från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply