Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Fisk i ugn med medelhavssmaker

Att göra fisk i ugn är ett lätt sätt att få till en god, enkel middag i vardagen – eller till festligare tillfällen. Här tar jag fryst fisk eller färsk, t.ex. torsk, kummel, sej eller liknande som du finner till bra pris och gillar. Den får smak av svarta oliver och tomater, lök och vitlök samt en skvätt vitt vin – inspirerad som den är av spanska fiskrätter. Vill du göra det riktigt enkelt och praktiskt lägger du potatis i klyftor runt fisken i ugnsformen så blir hela middagen klar av sig själv i ugnen. Eller servera kokt potatis, kanske pressad, eller ris till. Tagliatelle kan också vara ett gott alternativ.

Du behöver för 4 personer:

1 fiskblock eller färsk fisk ca 700-800 gram (jag tar gärna den frysta torskfilén eller ännu hellre frysta ryggfiléer av torsk)

1-2 burkar coctailtomater på burk, alternativt vanliga burktomater (eller 2 askar färska coctailtomater)

1 burk svarta oliver, med eller utan kärnor (de med kärnor kärnar du ur genom att trycka ett knivblad emot oliven så den spricker och sedan plocka ur kärnan. Eller så använde du dem med kärnor och uppmanar gästerna att vara vaksamma och spotta ut kärnorna)

1-2 gula lökar, skalade och skurna i klyftor

1-4 vitlöksklyftor, skalade och skurna i skivor (man kan också lägga i dem hela med skal på)

olivolja

örtkrydda (färsk eller torkad)

potatis, ca 6 st – skurna i klyftor och förkokas om ska läggas i formen

Så här gör du:

Använder du fryst fisk kan det vara bra att ta fram den kvällen innan och lägga den i kylen så den tinar något under natten och dagen innan du tillagar rätten. Man kan också helt enkelt lägga fiskblocket fryst i ugnsformen.

Smörj en ugnsform där du får plats med både fisk och potatis runtom, om du valt det. Förkoka potatisklyftorna ca 10 min.  så de hinner bli klara på samma tid som fisken. Lägg i fisken i mitten, lökklyftor runtom, strö över den hackade vitlöken (jag brukar ta ganska mycket), lägg potatisklyftorna längst ut. Häll på oliverna. Använder du färska coctailtomater skär du dem i halvor och lägger dem på fisken. Använder du coctailtomater på burk häller du dem bara över fisken. Salta och peppra, kanske lite chilipeppar (helst färsk finhackad) för den som vill. Avsluta med att ringla ganska rikligt med olivolja över.

Ställ in i ugn som du värmt till 175-200 grader beroende på hur kraftfull din ugn är. Har du varmluftsugn väljer du den lägre temperaturen. Titta till rätten efter en halvtimme för att se om potatisen blivit mjuk och håll koll så rätten inte får för mycket färg. Lägg i så fall en bit folie eller bakplåtspapper över som skydd. Bakplåtspapper brukar inte funka ihop med varmluftsugnen, eftersom det gärna flyger omkring. Då stänger jag ibland av varmluften.

När potatisen blivit mjuk och rätten tagit angenäm färg serverar du den direkt, kanske med ett gott bröd att doppa i den goda tomatsåsen med alla härliga medelhavska smaker.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply