Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Rostade grönsaker

Rostade grönsaker är fantastiskt gott. Vi gör det ofta som tillbehör till snart sagt vad som helst, men gör mycket!

En del knapras upp direkt vid spisen medan överblivet med fördel kan bli en mustig soppa – titta i receptet under soppor i kolumnen till höger.

Du behöver: 

Morötter

Palsternackor

Gul eller röd lök, eller båda! Löken blir mild och fin när den rostas!

Zucchini

Paprikor i olika färger

Tomater – gärna plommontomater

Vitlök – hela klyftor med skal

Gärna några kvistar färsk timjan

Olivolja

Havssalt

Gör så här: 

Skala morötterna, palsternackorna och löken. Skär morötter och palsternackor i stavar, skär löken i klyftor på en dryg centimeter. Tvätta zucchinin och ta skär bort skaftet. Skär även den i stavar. Tvätta tomaterna och dela dem i halvor. Kärna ur paprikan och skär den i stora strimlor. Dela en hel vitlök i klyftorna, men behåll skalet på, och lägg de oskalade vitlöksklyftorna tillsammans med alla grönsakerna på en ugnsplåt. Ringla olivolja över och strö havssalt över samt lägg på timjanruskorna. Ta tag med dina rena och tvättade händer och rör runt i grönsaksblandningen så oljan och saltet fördelas jämnt. Ställ in plåten i ugnen som värmts till 200-225 grader. Om du använder gasugn – tänk på att alltid ställa plåten så högt som möjligt för att få värmen så jämnt fördelad som möjligt, annars bränns det lätt i botten. Rör om grönsakerna då och då, så de blir jämnt rostade. När de är mjuka och lite gyllene är de klara. Det brukar ta åtminstone en halv timme, beroende på hur tunt skurna grönsakerna är. Servera till kött eller fisk som ett vackert, nyttigt och fantastiskt gott tillbehör.

Tips: Om du ska servera grönsakerna till fisk eller kyckling är det väldigt gott att även lägga på citron uppskuren i bitar, som när den rostas blir oemotståndligt ljuv och söt. Pressa saften från den bakade citronen över maten, eller gör som Jamie Oliver tipsar om; pressa ner den i avrunnen yoghurt, smaka av med lite salt och servera till maten.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com


Leave a Reply