Vegetariska cannelloni

Cannelloni är pastarör som fylls, traditionellt ofta med kyckling, men otaliga varianter förekommer. En klassisk version är fylld med spenat och ricotta.

Jag och barnen älskar den här rätten, som jag lagat i många år. Den är inte lika snabblagad som många andra pastarätter, men det är värt det lilla pysslet. Jag fyller dem med bladspenat (fryst) som jag blandar med ricotta och smulat fetaost och smaksätter med vitlök, citronskal, peppar och en gnutt riven muskot. De fyllda rullarna bakas i ugn under ett täcke av mustig tomatsås smaksatt med vitlök och örter, toppat med parmesan. Den som vill kan förstärka tomatsåsen med zucchini och/eller aubergine. Till serverar jag gärna extra parmesan och kanske en sallad.

Jag ser på fotot att det är dags att laga den här rätten och uppdatera fotot på rätten!

Du behöver för 4 personer:

1 paket cannelloni (pastarullar)

Till fyllningen:

450 gram fryst bladspenat (det går även med hackad spenat)

250 gram ricotta (en burk)

150-250 gram fetaost, smulad

1-2 vitlöksklyftor, pressade

rivet skal av 1 citron

riven muskot

örtsalt – jag brukar ta Trocomare eller Herbamare örtsalt

peppar från kvarnen

Till tomatsåsen:

2 burkar/paket krossadeev. gul lök, hackad

ev. zucchini, hackad

ev. aubergine, hackad

olivolja

örtkryddor – t.ex. basilika, oregano, timjan

peppar & salt

Så här gör du:

Börja med att ta fram spenaten – om jag kommer ihåg gör jag det på morgonen och lägger paketet i kylen, men oftast glömmer jag det och värmer då spenaten i kastrull på spisen på låg värme under lock och rör om då och då.

Gör tomatsåsen. Hacka vitlök (och lök samt kanske zucchini och/eller aubergine, om du valt det) Hetta upp olivolja i en stekpanna, fräs vitlöken över medellåg värme innan du häller i tomaterna. Krydda med örter, peppra och smaka av med salt. Om såsen verkar fast (beror på hur de krossade tomaterna är i kvaliteten) är det en god idé att späda med lite vatten (eller vin) och kanske göra den mustig igen med någon eller några matskedar tomatpuré. Såsen behöver vara ganska lös för att kunna mjuka upp pastarullarna (ungefär som när man gör lasagne). Just vid det här tillfället då jag fotade blev såsen faktiskt för fast. Låt såsen stå och puttra medan du gör fyllningen.

Blanda den tinade spenaten (låt den svalna lite om du värmt den) i en skål med ricottan, den smulade fetaosten, citronskal, vitlök, örtsalt, lite riven muskot och peppar. Smaka gärna av fyllningen för att se om det är bra balans på smakerna – mer salt, peppar, citronskal?

Smörj en ugnsfast form med lite olivolja. Fyll pastarullarna med fyllningen – det går lättast för hand! Tryck i fyllningen från ena sidan. Lägg de fyllda rullarna i formen, tätt. Häll tomatsåsen över och toppa med riven parmesan och ställ in i ugnen i 175-200 grader. Se till så att ugnen inte är för varm, rätten ska bakas – inte brännas. Efter en halvtimme brukar pastan ha mjuknat och rätten fått lite lagom färg.

Servera, gärna med extra riven parmesan och kanske en sallad.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera