Spenat- och fårostpaj

IMG_0330

En härlig favorit! Underbar som den är, på en buffé eller till picknick, eller varför inte till brunch. Paj är väldigt praktiskt att förbereda och det här blir en alldeles oemotstådlig krämig ljuvlig paj. 

Mängderna är anpassade till en pajform på ca 20 cm i diameter. Om du använder en lite större pajform kan IMG_0326du öka på receptet till 1,5 gånger mängden – både vad gäller pajdeg och fyllning.

Du behöver till den klassiska franska pajdegen:

150 gram vetemjöl

lite salt

120 gram kallt smör skuret i kuber

4 msk kallt vattenIMG_0327

Gör så här med pajdegen (fyllningen kommer nedanför):

Vill man absolut göra en magrare paj kan en del av smöret bytas ut mot kesella, men bäst resultat blir det med det gamla hederliga smöret i pajdegen.

Smula ihop mjöl och salt med smöret – gärna med fingrarna, alternativt i matberedare men kör då inte för länge! IMG_0328Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop degen. Forma degen till en fast boll. Om du inte använder matberedaren ska du nu knåda degen på lätt mjölat bakbord så den blandar sig och blir en smidig slät boll.

Svep in degen i plast och lägg att vila i kylskåpet.

Vid utkavling gäller det att arbeta snabbt så smöret inte smälter och den blir kladdig. Pudra lätt med smör och kavla till platt rundel som är något större än formen den skall täcka. Lyft över degplattan och tryck ut den i formen. Var noga med att den går upp på och lite över kanterna. Låt den degklädda formen stå och vila och stabiliseras ett tag i kylskåpet före gräddning för att motverka att degen rasar ner från kanterna.

Grädda formen i mitten av ugnen om du har elektrisk ugn, men alltid högst upp i en gasugn. 200 grader varm skall ugnen vara. Förgrädda pajskalet i ca tio minuter. Tag ut och nagga botten så den inte bubblar upp. Grädda några minuter till. När degen börjar ta färg och börjar dra ihop sig lite är pajskalets förgräddning klar. 

Till fyllningen:

Färsk spenat, alternativt ett paket frysta spenatblad (tar du färsk spenat går det åt mycket eftersom den sjunker ihop! 2 paket på 200 gram brukar bli bra till en pajform med ca 25 cm i diameter. Tar du en större pajform ökar du på receptet)

1-2 paket fetaost, skuren i träningar eller smulad i bitar

En halv vitlöksklyfta – att gnida skålen till äggstanningen med

2 ägg

2 dl grädde (eller gräddmjölk)

Lite riven muskotnöt

Gör så här: 

Om du använder fryst spenat skall den vara nästan helt tinad och fördelas i det förgräddade pajskalet tillsammans med fetaosten.

Om du använder färsk spenat, som ju är väldigt skrymmande tills den värms upp, är det lämpligt att snabbt förvälla den i kokhett vatten eller fräsa den i lite olivolja som ev. värmts med en klyfta vitlök för att ge lätt smak. Därefter fördelar du den i pajskalet med osten.

Till äggstanningen: Gnid in skålen du skall vispa den i med en halv klyfta vitlök för att ge en fin, lätt touche av vitlökssmak som passar bra till denna grekiskinspirerade paj.

Knäck i äggen och vispa dem lite så gulor och vitor blandas. Tillsätt grädden och blanda ihop. Krydda med lite riven muskotnöt och svartpeppar.

Häll äggstanningen över spenaten och fårosten i pajskalet. Ställ i övre delen av ugnen och grädda i ca 25-30 minuter tills äggblandningen stelnat. Du kan lätt kolla det genom att skaka lätt på formen eller sticka en kniv eller sticka i fyllningen.

Servera varm eller ljummen med en grönsallad eller tomatsallad till.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com 

www.katinkaskitchen.com


 

Kommentera