Vit sparris på tyska

Min man suckar nostalgiskt när den vita sparrisen börjar saluföras på torgen på våren. Då går han gärna och köper en riktigt stor påse med den mjälla tjocka vita tyska sparrisen och så lagar vi den på klassiskt tysk vis: kokt med smält smör och kallrökt tysk skinka, Katenschinke. Om han får som han vill har vi även Petersilienkartoffeln till – smörslungad kokt potatis med persilja, men det tycker jag är överkurs och tar fokus från den goda sparrisen, även om det blir en mer matig rätt.

Du behöver:

färsk vit sparris – så mycket du vill ha per person beroende på om det är till förrätt eller mer som enda rätt

kallrökt skinka (finns ofta i affärerna – jättegod!)

smält smör som klarats genom att man låter de mjälkvita mjölkresterna sjunka till botten och häller av det klara smöret

Gör så här:

Skär av den nedre biten av sparrisen. Det kan bli olika stor bit som kan behöva skäras av beroende på hur hård och trådig den verkar vara längst ner. Skala sparrisen med en potatisskalare eller vass kniv. Koka sparrisen i saltat vatten. Det brukar ta ca 20-30 minuter, men beror på tjockleken. Kolla så sparrisen inte blir för överkokt.

Smält smöret i en kastrull. Låt de mjölkvita mjölkresterna sjunka till botten och häll sedan av det klara smöret. Det kan du sedan värma upp igen utan problem. Det är mjölkresterna som bränns och smakar lite beskt, men det klarade smöret klarar högre temperaturer (det är därför indierna använder det – kallas för ghee).

När sparrisen är färdigkokt häller du av vattnet och arrangerar sparrisarna vackert på ett stort fat eller på varje portionsfat. Häll på lite smält smör och arrangera den kallrökta skinkan vackert ovanpå. Servera direkt. Ställ gärna fram en liten såssnipa med det smälta klarade smöret och kanske mer skinka på ett fat för gästerna att fylla på med.

Den som vill servera Petersilienkartoffeln kokar helt enkelt skalad potatis samtidigt som sparrisen kokas. Den färdigkokta potatisen värms upp i klarat smör med hackad persilja och serveras direkt tillsammans med sparrisen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera