Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Amerikanska pannkakor

Eftersom det just varit Thanksgiving i det stora landet i väster och det fortsätter prägla hela denna helgen plockar jag fram receptet på amerikanska pannkakor. De är ju ganska annorlunda våra tunna pannkakor, men brukar vara mycket uppskattade till en härlig brunch. Jag frågade några av mina amerikanska väninnor efter deras bästa recept och här är ett favoritrecept.

Det är väldigt gott att servera dem med färska blåbär när de finns i säsong, men annars tar jag gärna tinade frysta blåbär och en kräm gjord på vaniljyoghurt med rivet citron- eller limeskal, och såklart lönnsirap! Det kan vara svårt att få tag på äkta lönnsirap som är dyrare än den oäkta, men mycket godare och inte lika söt men med fler smaknoter. På en helgmorgon älskar barnen att få det här till brunch, inte minst när ett helt gäng ungar sovit över:)

Du behöver:

knappt 5 dl vetemjöl

2,5 tsk bakpulver

½ tsk malen kanel

lite riven muskot

1/4 tsk salt

3,75 dl kaffegrädde eller matlagningsgrädde

1 knapp dl rårörsocker, farin eller ljust muscavadosocker

2 dl mjölk

4 msk smält smör

2 ägg, uppvispade

2 tsk vaniljsocker

rivet skal av en citron

smör till stekning

Gör så här: 

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda i en annan bunke ihop de uppvispade äggen med mjölk, grädde och smält smör. Rör i vätskan i de torra ingredienserna och rör runt. Min amerikanska väninna hävdar med bestämdhet att det är okej om det är klumpar i smeten. Hon rör gärna i färska blåbär i smeten, men jag föredrar att servera dem bredvid med en yoghurtkräm.

Hetta upp en pannkakslagg eller stekpanna och lägg i en rejäl klick smör, vänta tills smöret slutat fräsa och häll då i en klick av smeten. Stek pannkakorna så de blir gyllene och är genomstekta. Trava på ett fat och dekorera med färska blåbär, om du inte redan haft dem i smeten. Servera med en yoghurtsås på vaniljyoghurt som du blandar med rivet citron- eller limeskal. Ställ fram lönnsirapen!

Enjoy!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply