Lax med specialsås

Det här är en lättlagad fiskrätt som blir väldigt festlig på grund av såsen som jag skapade i helgen.

Jag funderade på olika såser som passar till vit sparris och tänkte att jag ville göra en mousselinesås, som ju är en hollandaise som blandats med vispad grädde. Men så tycker jag så mycket om beurre blanc, som är en smörsås baserad på schalottenlök som frästs i smör och kokat in med vitt vin. Eftersom jag använde Lallerstedts färdiglagade hollandaisesås, som ju kan vara ganska tjock tänkte jag att det skulle vara bra att som bas använda schalottenlöken inkokt i det vita vinet. Sedan tog jag lökvinet av värmen och tillsatte hollandaisen och sist rörde jag i lite vispad grädde. Det blev en väldigt god sås som inte minst den ene sonen blev mycket förtjust i.

Här serverar jag den med ugnsbakad sanslöst lättlagad lax och kokt vit sparris tillsammans med kokt potatis. Den som vill kan festa till med persiljepotatis – skalad kokt potatis som slungats i smör med persilja.

Du behöver för ugnslaxen till 4 personer:

en bit lax per person, med eller utan skinn på

citronpeppar eller lime-chilikrydda, persillade eller annan god örtkryddblandning du tycker passar till laxen

några klickar smör

1 dl vitt vin till laxe

ev. en skiva citron per person som du lägger på laxen

potatis att servera till, ev. smör och färsk persilja om du vill göra persiljepotatis till

färsk vit sparris (det brukar räcka med 2-3 per person när de är tjocka och fina)

Du behöver till såsen:

2 schalottenlökar

20 gram smör

1-2 dl vitt vin

1 burk färdig hollandaisesås (eller hemgjord!)

1½ dl vispad grädde

blandpeppar eller vit- och rosépeppar

Gör så här:

Smörj en ugnsform med lite smör, lägg i laxbitarna och krydda dem. Lägg ev. på en skiva citron på varje laxbit. Häll lite vitt vin runt om. Ställ formen åt sidan medan du sätter på potatisen, skalar sparrisen och kokar den enligt receptet du finner här bredvid eller på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=2219

När potatisen och sparrisen kokar och du börjat göra såsen kan du ställa in laxen i ugnen som du värmt till 175 grader.

För att göra såsen: Skala och hacka schalottenlöken, smält smöret i en panna med kanter. Här tar jag faktiskt för en gångs skull gärna en teflonpanna. Fräs lökhacket under omrörning utan att det tar färg. Häll på vinet och låt puttra ihop så vinet reduceras en aning. Dra av värmen och rör efter ett litet tag i hollandaisesåsen. Vispa grädden i en skål och rör försiktigt ner den i såsen.

Servera laxen direkt med den nykokta sparrisen och den goda specialsåsen tillsammans med kokt potatis eller persiljepotatis.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera