Laxtartar extragod

En kollega hade letat efter recept på laxtartar och kom och sade till mig att jag saknade det på Katinkas Kitchen. Han hade däremot funnit laxcevichen, som ju också är mycket god.

Men nu är det dags för laxtartar på mitt vis. Jag inspirerades av en laxtartar jag en gång åt på en härlig fiskrestaurang i Bryssel. Den är ganska ren med små kuber av lax, som kompletteras med krämig avokado, tärningar av tomatkött (skållad och utan kärnhus) och strimlad vårlök. Lite citronsaft och salt är enda smaksättningen därutöver. Den som vill kan även ha lite korianderblad i, eller dill. Det blir en härligt krämig laxtartar som brukar uppskattas mycket.

Jag skär som sagt laxfilén i små kuber så den får lite bättre konsistens än när den är näst intill som färs. Du kan se på bilderna här bredvid hur den görs.

Du behöver för 4 personer:

ca 75 gram laxfilé per person

1-2 avokado

2 stänger vårlök

1-2 tomater som skållats, delats och där kärnhuset tagits ur så bara det rena tomatköttet återstår

citronsaft av ca ½ citron

flingsalt efter smak

gärna några msk hackad färsk koriander

Gör så här:

Skär laxfilén i kuber på ca ½ cm. Jag brukar be fiskhandlaren att skära bort skinnet åt mig och gärna skiva i skivor på en knapp cm för att underlätta för mig när jag ska sedan ska göra laxtartaren.

Den som är noga fryser in den färska laxen över natten för att bli av med eventuella oönskade bakterier. Det är viktigt när man är gravid.

Dela avokadon på mitten och hacka ner en ganska vass kniv som du inte är alltför rädd om i kärnan. Vrid till så lossnar kärnan lätt, lyft ur den och släng (eller låt torka framme för att senare plantera till ett roligt snabbväxande träd som brukar uppskattas av barnen). Skär med kniven i avokadon som fortfarande sitter i sitt skal längsgående skivor på ca ½ cm. Skär sedan tvärs över så det blir som ett rutmönster på ca ½ cm. Ta fram en sked och gröp ur avokadoköttet så får du perfekta tärningar. De som kommer från avokadons tjockaste del kanske kan behöva skäras rakt av för att få små tärningar. Se på bilder här bredvid hur allt det här görs.

Skåra ett kryss i skalet på tomaten/tomaterna och stick en gaffel i skaftfästet. Stick ner tomaten i kokande vatten ett tag tills du ser att skalet lossnar och krullar sig där du skurit. Tomaten får inte vara i det kokande vattnet för länge för att inte mjukna för mycket. Skölj tomaten direkt i kallt vatten, alternativt lägg den direkt i iskallt vatten. Tag upp den och skala den. Skär tomaten i halvor, tag ur kärnorna så du har det rena tomatköttet kvar. Skär tomatköttet i kuber på en knapp ½ cm.

Skölj och strimla vårlöken. Hacka koriandern.

Lägg alla ingredienserna i en skål, smula lite salt över och häll i någon msk citronsaft. Man kan även ta något tag på pepparkvarnen, men försiktigt så det inte tar över i smak. Blanda allt försiktigt så det inte mosas för mycket. Lägg upp i vackra glas eller couper  och dekorera med ett korianderblad eller en dillvippa och/eller en  citronskiva.

Servera gärna med ett gott bröd till.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera